GLOBUS

Gori Kalifornija: Vanredno stanje zbog najvećeg požara u historiji Los Anđelesa

Avaz.ba

4.9.2017

U okrugu Los Anđeles proglašeno je vanredno stanje zbog požara koji bjesni još od petka. 

Najmanje četiri osobe su povrijeđene, a tri kuće uništene u požaru "La Tuna", koji je nazvan po području kanjona, gdje je izbio u petak.

Više od hiljadu vatrogasaca se danonoćno bori sa vatrom, za koju kažu da je najveći požar ikada zabilježen u ovom dijelu Amerike. Od 1.400 evakuiranih, 90 posto se vratilo domovima do jučer popodne po lokalnom vremenu, a gradonačelnik Los Anđelesa Erik Garčeti (Eric Garcetti), rekao je da će se skoro svi vratiti prije nego što se završi dan.

Obraćajući se novinarima, on je rekao da se situacija poboljšava, ali da i dalje nije gotovo.

- Sa ovako snažnim vjetrovima, sve je moguće - upozorio je on.

Garčeti je dodao da su manje opekotine ili dehidracija zabilježene kod četiri vatrogasca. Na sreću nisu registrirane žrtve.

Vatra je buknula u kanjonu La Tuna, a zahvatila je gotovo 2.800 hektara zemljišta, uglavnom pod šumom. Vatrogasci se uspješno bore sa vatrom, a u tome im pomaže kiša i do danas su se znatno smanjili. U gašenju učestvuje više od 300 vatrogasnih vozila i desetak helikoptera.

Ipak, vlasti upozoravaju da će vanredno stanje ostati na snazi zbog opasnosti od novog širenja požara usljed snažnog vjetra, a u pojedinim dijelovima Kalifornije i dalje je na snazi i naređenje o evakuaciji stanovništva.

Također, na snazi je i upozorenje zbog zagađenja vazduha izazvanog dimom.