SARAJEVO

Početak nove školske godine: U sarajevske klupe sjelo 4.036 prvačića

(N. Kr.)

4.9.2017

Na području Kantona Sarajevo danas počinje nova školska godina u 76 osnovnih i 42 srednje škole. 

Nakon ljetnog raspusta u školske klupe osnovnih škola sjest će 4.036 prvačića, dok je u prve razrede srednjih škola upisano blizu 3.800 đaka. 

Lamija Husić iz Ministarstva za obrazovanje KS, potvrdila je da će se u novoj školskoj godini primjenjivati novi zakoni o osnovnom i srednjem obrazovanju. Prvo polugodište trajat će do 29. decembra, a učenici završnih razreda srednjih škola na nastavi će biti do 14. maja. Prvačići i učenici devetih razreda u školu idu do 11. juna. Nastavna godina za sve druge učenike trajat će do 20. juna. 

Također, đaci će osim zimskog raspusta imati po jednu sedmicu odmora, kako u prvom tako i u drugom polugodištu. 

Učenici će u novembru imati sedmicu on-line nastave, gdje će s nastavnicima komunicirati i učiti putem računara. U aprilu će imati još pet dana odmora, što su ustvari odredbe novih zakona.

U nastavnim programima za osnovnu školu od septembra uvode se i izmjene za predmete historije, gdje će učenici učiti i o agresiji na BiH, te o četverogodišnjoj okupaciji glavnog grada. Također, smanjen je broj nastavnih sati za predmet Moja okolina, a istovremeno đaci će imati više časova Matematike. 

Nakon drugog upisnog roka u 14 srednjih škola u KS ostalo je slobodnih mjesta. Učenici su popunili sva slobodna mjesta na zanatima, a slobodna mjesta u gimnazijama i tehničkim školama bit će popunjena do 4. septembra.