REGION

Brnabić: Slovenija je jedan od najvećih ekonomskih partnera

Srna

3.9.2017

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas da su odnosi Srbije i Slovenije prijateljski i da je Slovenija jedan od najvećih ekonomskih partnera Srbije i snažno je podržava na evropskom putu.

- Slovenija je jedan od naših najvažnijih trgovinskih partnera i investitora sa više od milijardu evra investicija, i preko 600 kompanija koje u Srbiji zapošljavaju 35.000 ljudi - rekla je Brnabić uoči Bledskog strateškog foruma.

Brnabić, koja se sastala sa potpredsjednikom Vlade Slovenije i ministrom za javnu upravu Borisom Koprivnikarom, rekla je da joj je čast da razgovara sa predstavnicima slovenačke vlade o nastavku proširenja saradnje koja je u trgovinskom smislu od 2015. do 2016. skočila za pet posto.

- Očekujem da će se taj trend nastaviti - rekla je Brnabićeva, prenose beogradski mediji.

Ona je podsjetivši da je, na mjestu ministra uprave i lokalne samouprave početkom ove godine u LJubljani potpisala sporazum o saradnji u oblasti digitalizacije javne uprave.

Prema njenim riječima, Srbija je po ugledu baš na Sloveniju organizovala Kancelariju za javnu upravu i digitalizaciju.

Brnabić je naglasila da digitalizaciju vidi kao šansu da Srbija unaprijedi svoju konkurentnu poziciju i uhvati priključak sa razvijenim zemljama.

Ona je istakla da je veoma važno pomenuti da je Slovenija iskreni zagovornik proširenja EU i evropskih integracija Srbije i da joj pruža veliku podršku na tom putu.

Potpredsjednik Vlade Slovenije rekao je da se raduje nastavku saradnje sa Brnabić, koju je započeo još dok je bila ministarka, na već započetim projektima.

- Ti projekti su namjenjeni boljem djelovanju celokupne vlade i javnog sektora - objasnio je Koprivnikar.

Koprivnikar je rekao da dvije zemlje imaju prijateljske odnose i da Slovenija podržava Srbiju u njenim naporima da učini državnu administraciju modernijom, efikasnijom, u skladu sa svjetskim trendovima.