REGION

Dogovor Vučić - Dodik: Pet miliona eura za Srbe u BiH

(A. S.)

2.9.2017

Deklaracija o očuvanju nacije bit će predstavljena u parlamentima Srbije i Republike Srpske (RS) u novembru, saopćili su danas državni vrh Srbije i Republike Srpske nakon sastanka u Beogradu, javili su srbijanski mediji.

Pet miliona evra za Srbe 


Ljetne i zimske škole

- Ona podrazumeva pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličkog pisma, pravo na izučavanje i njegovanje naše kulture, pravo na izučavanje istorije i njegovanje herojskih i slobodarskih tradicija našeg naroda, pravo na izučavanje nacionalne geografije, očuvanje i zaštitu kulturno-istorijskog naslijeđa srpskog naroda na njegovom kulturnom prostoru, kao i pravo na informisanje na srpskom jeziku - rekao je Aleksandar Vučić.

On je dodao da će za ostvarivanje tih prava biti formiran budžetski fond, kao i da će se raditi na ujednačavanju školskog programa srpskog jezika i književnosti u Srbiji i RS, na organizovanju đačkih ekskurzija, omladinskih kampova, i ljetnjih i zimskih škola u Srbiji i RS.

Ovom prilikom najavljeno je da će Srbija uložiti oko pet i po miliona evra u više projekata podrške i pomoći građanima i institucijama RS i FBiH.

- Hvala u ime građana RS, kao i za pomoć koju ćemo uložiti u opštine koje se nalaze u Federaciji koje imaju ignorantski odnos institucija federalne vlasti u Bosni i Hercegovini sa stanovišta razvoja infrastukture i ukupnog javnog i društvenog života. Milion eura koje će opštine u Federaciji BiH dobiti od Vlade Srbije, kao i ono što ćemo mi pridružiti tome u okviru redovnih aktivnosti, riješit će mnoge probleme u infrastukturi i podići kvalitet života - izjavio je Milorad Dodik.

On je najavio da će RS na sjednici Narodne skupštine donijeti konkretnu odluku o vojnoj neutralnosti.

- Dio našeg opredjeljenja je da zajedno sa Srbijom gradimo sistem sigurnosne politike - rekao je Dodik.

Gdje će novac

Saopćeno je da se na ovom susretu razgovaralo i o izgradnji brzih saobraćajnica, prije svega do Bijeljine, kao i da će početkom novembra biti održana zajednička sjednica vlada Srbije i RS.

S planiranih pet i po miliona eura, kako je saopćeno, Srbija će finansirati izgradnju vrtića u Trebinju i Brčkom, studentsko-đačkog doma u Vlasenici, rekonstrukciju ulica u Palama i sportske dvorane i izgradnju trga u Istočnom Sarajevu, rekonstruckiju mosta koji povezuje Zvornik i Mali Zvornik, kao i podršku općinama u Federaciji BiH većinski naseljenih Srbima.