NOGOMET

BiH u igri za baraž | Nismo ni zaslužili da odemo na Mundijal, ali evo kako možemo do Rusije

Foto AFP

Piše: A. SOKOLOVIĆ

31.8.2017

U šoku smo. Bit ćemo u šoku i narednih dana, jer ne pamtimo kada je jedna naša nogometna selekcija za 12 minuta uspjela primiti tri gola i tako pobjedu (2:0) pretvoriti u poraz (2:3).

Za debakl na Kipru, bit će vremena za razgovore, analize, optužbe... 

Ono što je evidentno je činjenica da je reprezentacija Bosne i Hercegovine nakon ovog poraza sve dalje od Rusije.

Hladan tuš

A, nakon vodstvo od 2:0, lijepo je bilo pratiti livescore i rezultat iz Pireja, gdje je Estonija držala 0:0 protiv Grčke, a na kraju i izdržala. 

Onda je uslijedio hladan tuš, od kojeg ćemo se Zmajevi teško oporaviti. 

Do kraja kvalifikacija naša selekcija ima još tri susreta. Neki će kazati, analizu nije potrebno praviti jer je sve gotovo. No, matematički BiH je još u igri za baraž. 

Drugi će opet kazati da smo šansu prokockali u Zenici poslije onih 0:0 protiv Grčke, ali sadašnja prednost Grka je dostižna, ali samo ako osvojimo svih devet bodova, a Belgija pobijedi Grčku u narednom susretu.

Krenimo redom...

BiH će za tri dana gostovati kod Gibraltara, a zatim u oktobru slijede dva duela - Belgija kući (još ne znamo gdje) i protiv Estonije u gostima.

Sa svih devet bodova imat ćemo trunku nade, u slučaju da Grci kiksaju u meču sa Belgijom, koju su dobro namučili u Briselu (1:1) i do 88. minute bili u vodstvu.  

Duel koji bi mogao dati odgovor je upravo onaj nedjeljni između Grčke i Belgije.

Grčka osim tog duela, ima još dva meča, protiv Kipra i Gibraltara. Teško da će kiksati na Kipru, a još teže protiv slabašnog Gibraltara. 

BiH i u slučaju sa sedam bodova (remi protiv Belgije), uz šest osvojenih bodova Grčke, ne bi uspjela dohvatiti baraž. 

Ipak, nada poostoji.  

Pomoć Belgije


Ako bi Zmajevi uhvatili svih devet bodova, a Grci kiksali barem protiv Belgije, naš tim bi u konačnici imao jedan bod više. 

Uostalom, sačekajmo nedjelju i onda ćemo ponovo uzeti kalkulator u ruke. Do tada se možemo nadati da će nam Dries Mertens i društvo pomoći.

Možda nismo ni zaslužili da idemo na Mundijal, ali i ovakvi Grci još manje...

Evo pogleda na trenutnu tabelu u našoj grupi: 

Rezultati by SofaScore