LJEPOTA I MODA

Promjena godišnjeg doba utječe na kožu, evo šta možemo uraditi

Avaz.ba

31.8.2017

Koža reagira na sve vanjske podražaje, a nakon vrućih i sparnih ljetnih dana, jesen nam donosi obilje kiše, vlage u zraku, vjetra i hladnoće. 

S promjenom godišnjih doba nužno je prilagoditi njegu kože i zaštiti je na pravilan način .

Imate li osjetljivu kožu lica sigurno ste svjesni kako vašoj koži inače nedostaje vlažnosti, a obrambene sposobnosti su joj slabije. 


S dolaskom hladnijih dana i suhoj koži postaje sve teže jer nedovoljne količine vlage i masnoća ubrzavaju njeno starenje, pojavu bora i drugih dermatoloških problema. 

Prijelaz iz jednog godišnjeg doba u drugo vrijeme je kada morate prilagoditi njegu novonastalim uvjetima i što više smanjiti negativne vanjske utjecaje.

Neprijatelji kože 


Odbrambeni mehanizam kože omogućava nam da se prilagodimo na promjene temperature, ali vanjski čimbenici poput, primjerice, vjetra potiču dodatno isušivanje kože. 

S obzirom da je lice naš najnezaštićeniji dio tijela, a time i najosjetljiviji, zaštitite ga hidratantnim kremama obogaćenim hranjivim sastojcima i zaštitnim faktorom.

Zrak u grijanim prostorijama ima učinak fena za kosu. Zbog naglog vala topline žile se pretjerano šire te uši i nos postaju crveni, a ruke vruće. 

Tako pojačana cirkulacija krvi stimulira daljnji gubitak vlage koju onda valja nadoknaditi. 

Osim toga, suhi zrak oštećuje hidrolipidni sloj kože i tako omogućava prodiranje štetnih i nadražajućih tvari u kožu. 

Osim oštećenja na vanjskom sloju, dugoročno štetnija su ona u dubljim slojevima. Osjetljiva i suha koža sklona je crvenilu, iritacijama i pojavi bora, a pod utjecajem hladnoće nastaje i kuperoza, odnosno stijenke kapilara slabe, gube elastičnost i otpornost pa pucaju.

Pod utjecajem hladnoće naši se mišići stežu i sprečavaju pravilnu površinsku cirkulaciju.

Tijelo pokušava održavati temperaturu stalnom tako što usporava i oslabljuje krvotok. To se naročito dobro osjeća na rukama, stopalima, ušima i vrhu nosa. Opskrba stanica kisikom i hranjivim tvarima usporena je, a koža sve slabije veže potrebnu vlagu. 

Osim toga, usporava se obnova gornjih slojeva kože, a mehanizmi popravka odvijaju se uz polovicu uobičajene snage. 

Hladni vjetar pojačava gubitak vlage iz kože, što je dodatno isušuje.