RECEPTI

Lava-kolač mekog srca peče se u kalupu samo deset minuta

( Ilustracija)

Avaz.ba

31.8.2017

Lava kolač, minisouffle ili čokoladni vulkan posebnim čini topla, tekuća čokolada koja se krije u mekom i laganom biskvitu. 

Pet je osnovnih sastojaka od kojih se lava kolač priprema: jaja, brašno, maslac, šećer i, naravno, čokolada. Uz to, prave se i razne varijante s narančom, likerima, čilijem, metvicom, bijelom čokoladom i karamelom. 

U smjesu možete dodati i malo mljevenih badema ili pistacija, a odličan je i nešto egzotičniji kumkvat te tartufata ili naribani tartuf. Volite li kokos, običan maslac zamijenite kokosovim te dodajte i kokosovo brašna.

Smjesu možete pripremiti satima, pa čak i dan unaprijed. Pokrijte je folijom i ostavite na hladnom. U kalupima za muffine peku se deset minuta na 250°C. No koristite li metalne kalupe, smanjite vrijeme pečenja na osam ili devet minuta. Koristite li veće posude, pecite kolač oko 18 minuta.

U mikrovalnoj pećnici na najjačoj snazi dovoljno je dvije minute. Radite li ga prvi put u mikrovalnoj, pecite ga najprije 60 sekundi pa izvadite, provjerite situaciju čačkalicom i pecite još oko 30 sekundi do minute jer su sve pećnice različite. Pečene nabujke ostavite u kalupu dvije minute i lagano nožem odvojite smjesu od kalupa.

Lava kolač s mirisnom vanilijom

Sastojci: 2 jaja, 100 g čokolade za kuhanje, 100 g šećera, 10 g brašna, 100 g maslaca, vanilin šećer

Priprema: Otopite čokoladu i maslac na pari pa promiješajte. Jaja umutite sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu. Zatim je dodajte otopljenoj čokoladi pa umiješajte brašno. Gotovu smjesu ulijte u kalupe koje ste namastili. Pecite deset minuta na 250°C.