BIH

MUP KS dodijelio stipendije| Supruga ubijenog policajca: Ovo je prvi put za 19 godina da se neko sjetio mog djeteta, hvala ministru, komesaru i Sindikatu

( A. Durgut/Avaz.ba)

Piše: Am. KOVAČ

30.8.2017

Ministar MUP-a Kantona Sarajevo Vedran Mulabdić, danas je potpisao ugovore o stipendiranju Alema Pivodića i Tarika Trake, čiji su očevi policajci Muhidin Pivodić i Mahmut Trako, koji su bili pripadnici Policijske uprave Novi Grad, ubijeni na dužnosti.

Potpisivanju su prisustvovali komesar MUP-a KS Mevludin Halilović i Mirza Hadžiabdić, predsjednik Upravnog odbora Sindikata MUP-a KS.  Ovo je prvi put, nakon agresije na BiH, da djeca policajaca koji su poginuli na dužnosti, dobiju stipendije. 

Dali život

- Sretan sam da smo s komesarom i sindikatom MUP-a KS iznašli mogućnost da pomognemo djeci naših poginulih kolega tokom školovanja. Želim naglasiti da MUP KS nije samo kuća uposlenika, nego i djece čiji su očevi dali život na dužnosti - kazao je Mulabdić, poželivši Pivodiću i Traki uspješno školovanje.

Mulabdić je naglasio da je svaki pripadnik MUP-a KS spreman, u svako doba dana i noći, pomoći djeci čiji su očevi nastradali na dužnosti i da su im vrata MUP-a KS uvijek otvorena.

Halilović je kazao da je obaveza svih pripadnika MUP-a KS da pomognu djeci kolega koji su dali život na dužnosti.

- Ovo je jedna vrsta sigurnosti za sve nas koji radimo ovaj teški posao da, ako sutra stradamo na dužnosti, naša djeca neće biti prepuštena sama sebi i da će se neko brinuti o njima i u budućnosti. Zato je bitno da imamo sistemska rješenja u ovakvim slučajevima - kazao je Halilović.

Komesar je dodao da će MUP KS , osim pomoći  tokom školovanja, djeci poginulih policajaca  u budućnosti  pomoći i kod rješavanja radno-pravnog statusa.

Hadžibdić je naglasio da je pomoć djeci prvi put uvrštena u kolektivni ugovor i da takva mogućnost ranije nije postojala. 

Kolektivni ugovor 


- Moram se zahvaliti Vladi KS, ministru i komesaru MUP-a KS, koji su prepoznali našu inicijativu, našu ideju da ugradimo ovu stavku u kolektivni ugovor. Nadam se da u budućnosti nećemo imati potrebu, i da Bog  da nikome ne treba ovakva pomoć, ali ako se desi najgore, želimo da su naša djeca zbrinuta. Ovo nije kraj. Sindikat, ministar i komesar, svi smo mi tu i dalje za djecu naših poginulih kolega - kazao je Hadžiabdić.

Hedija Trako, supruga ubijenog Mahmuta, danas nije mogla sakriti suze.

- Ovo je prvi put, za 19 godina, da se neko sjetio mog djeteta. Bilo je i do sada komesara, ministara, predsjednika sindikata, ali meni i mom djetetu nikada niko nije pomogao. Zato želim da im zahvalim od srca. Ovo je doista satisfakcija, da znam da na moje dijete neko misli - kazala je Hedija Trako, supruga poginulog Mahmuta Trake.

Nermina Pivodić, supruga poginulog Muhidina, također se zahvalila ministru Mulabdiću, komesaru Haliloviću i predsjedniku UO Sindikata MUP-a KS Hadžiabdiću.

Tarik je prva godina na Pravnom fakultetu u Sarajevu, dok je Alem drugi razred Srednje medicinske škole.

Stipendija koja im je obezbijeđena iznosi 217, 75 KM mjesečno ili 25 posto prosječne plaće u Federaciji BiH.

Bili na dužnosti

Pivodić, koji je bio pripadnik Policijske uprave Novi Grad, poginuo je 31. decembra 2012. dok je osiguravao pravoslavnu crkvu u Reljevu.

Zbog njegovog ubistva Anel Ćemo osuđen  je na 34 godine zatvora.

Ćemo se optužnicom teretio da ga je ubio iz osvete, nakon što su mu policajci nešto ranije u Sokolović-Koloniji oduzeli vozačku dozvolu i napisali kaznu 100 KM, jer je vozio pod utjecajem alkohola.

Ćemo se potom odvezao do Reljeva, znajući da pripadnici MUP-a KS tu osiguravaju crkvu, te je, uvjerivši se da se u službenom autu nalazi policajac u uniformi, u pravcu Pivodića, kojeg uopće nije poznavao, ispalio 27 metaka iz automatske puške. Pogodio ga je s pet metaka i usmrtio.

Mahmut Trako ranjen je prilikom intervencije 23. febrauara 1998. godine, a od zadobijenih povreda preminuo je dan kasnije.

Tog dana policajci su došli na intervenciju zbog nasilja u porodici. Bombu je aktivirala S.Z., koja je zbog toga osuđena i već je izdržala kaznu.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3