GLOBUS

Angela Merkel tužena za izdaju 1.000 puta

AFP

Srna

30.8.2017

Više od 1.000 tužbi za "izdaju" podneseno je protiv njemačke kancelarke Angele Merkel od vrhunca izbjegličke krize 2015. godine, prenijeli su danas lokalni mediji.

Većinu tužbi podnijele su pristalice desničarske populističke stranke "Alternativa za Njemačku", koja bi na izborima sljedećeg mjeseca mogla da osvoji prve poslaničke mandate u federalnom parlamentu, piše list "Mannheimer Morgen".

Utvrđeno je da su tužbe protiv kancelarke neosnovane - rekao je portparol kancelarije federalnog tužilaštva Frauke Keler.

Federalno tužilaštvo u jugozapadnom gradu Karlsrueu (Karlsruhe) odgovorno je za istrage o državnoj sigurnosti, a po zakonu je obavezno da razmotri sve krivične tužbe koje se bave ovom temom.

Odluka Merkelove da dozvoli ulazak u zemlju više od milion tražilaca azila 2015. i 2016. godine dovela je do pada popularnosti njene Hrišćansko-demokratske stranke, ali je njena lična popularnost u porastu sa smanjenjem intenziteta migrantskog talasa.

Merkel sada vodi u anketama ispred konkurenta iz Socijal-demokratske stranke Martina Šulca (Schulz) u pokušaju da osvoji četvrti mandat.

"Alternativa za Njemačku" je dobila oko 32 posto glasova na lokalnim izborima u gradu Biterfeld-Volfen (Bitterfeld-Wolfen), gdje su pristalice ove stranke izviždale Merkel na sinoćnjem predizbornom nastupu.

Na predizbornom skupu u istočnom gradu Brandenburgu, koji je održan nešto kasnije, pojedini građani nosili su transparente sa porukom "Merkel mora da ode!" .

"Alternativa za Njemačku", koja okuplja ekstremne antimuslimanske i antiimigrantske snage, u anketama trenutno ima podršku šest do osam posto građana.