GLOBUS

Otkriveno zašto Kimova žena nije tako dugo bila u javnosti

Avaz.ba

29.8.2017

Supruga ludog vođe Sjeverne Koreje, Ri Sol-Ju, iz javnosti je nestala prošle godine, bez ikakvih objašnjenja i objava. Misteriozni nestanak zbunio je, kako Sjevernokorejce, tako i zapadne medije, a čini se kako je sada misterij riješen. 

Naime, prema pisanju južnokorejskih medija, ona je rodila treće dijete Kim Jong-Una u februaru, a iz javnosti se povukla zbog trudnoće i posvećivanja majčinstvu.

Pretpostavlja se da par ima dvoje djece - jedno rođeno 2010. i jedno rođeno 2012., što se poklapa s njenim dugotrajnim nestankom iz javnosti. U to vrijeme je u Sjevernoj Koreji u posjeti bio košarkaški idol Kim Jong-una Dennis Rodman, koji je po povratku u SAD izjavio britanskom Sunu kako je vođa dobio kćer, zdravu nasljednicu. Spol trećeg djeteta i drugi detalji još su nepoznati, a velike su šanse da će tako i ostati.

O Ri Sol-Ju se zna vrlo malo toga, odnosno zna se samo koliko Kim Jong Un dopušta. Ri Sol-ju navodno je rođena u razdoblju između 1985. i 1989., mada niko ne zna tačno reći, a navodi se kako joj to nije niti pravo ime već pseudonim. 

Njena porodica dio je sjevernokorejske političke elite, a brojni izvori tvrde kako je ona cijeli život odgajana da mu bude supruga, kao i uostalom brojne djevojke koje su bile primjerene dobi, danas-sutra za vjenčanje s Kimom.

Završila je srednju školu u Pjongjangu te je studirala muziku u Kini, što nije ništa neobično budući da je poznato kako je Kim velik obožavatelj plesa i pjesme, a u ženama vidi nekog "čija je dužnost zabavljati ga". Navodno je neko vrijeme bila dio orkestra Unhasu te je imala nekoliko javnih nastupa. 

Sjevernokorejske vlasti i policija proveli su stroge mjere uništenja svih materijala koji prikazuju Ri So-ju u toj fazi života, jer sada više nije primjerena činjenica da je pjevala drugima. Osim toga, ona je bila i aktivna navijačica te je učestvovala na Azijskom atletskom prvenstvu koje se održalo u Južnoj Koreji.

Do njihovog upoznavanja i braka nije došlo jer je Ri Kimu "zapela za oko", već zato što je njegov otac, predosjećajući da je lošeg zdravstvenog stanja prije moždanog udara, dogovorio njegov brak 2008., a on se i ostvario 2009., pisao je BBC.