NOGOMET

„Dnevni avaz“ u Nikoziji s Mehmedom Baždarevićem analizirao igru narednog protivnika: Kipar će igrati za Grke, a mi za svoj narod

Piše: Adis MIZDRAK

29.8.2017

Hiljade misli vrti se u glavi selektora Bosne i Hercegovine Mehmeda Baždarevića. Dobro Meša zna da je meč protiv Kipra biti ili ne biti za „Zmajeve“. 

Jednostavno, nemamo prava na kiks. U suprotnom, kvalifikacije odlaze u nepovrat. 

Dok su igrači bili na popodnevnom odmoru, čekajući prvi trening po jučerašnjem okupljanju u Nikoziji, Meša se poput pravog generala sprema za ključnu bitku. Analizira protivnike, neće da dozvoli ni najmanju sitnicu da mu se potkrade. 

Neće dozvoliti protivniku da nas uhvati nespremne na spavanju. Marker, projektor i stotine premotanih snimaka...

Teret na plećima 

Novinar „Dnevnog avaza“ imao je čast da prisustvuje popodnevnoj analizi Baždarevića u hotelu „Hilton“ u Nikoziji. 

Kako kaže, nema Stefana Žilija (Stephane Gilli), tako da je sada sav teret pao na njegova pleća.

Bolji smo i moramo pobijediti Kipar. Imamo kvalitetnu ekipu i zaslužujemo da igramo na Svjetskom prvenstvu naredne godine u Rusiji, smatra Meša, ali za takvo nešto treba sjajnih 90 minuta u četvrtak na GSP Areni u Nikoziji.

- Izuzetno je vruće i to bi nam moglo praviti probleme, ali ne tražimo alibi. Uglavnom, sve ide po planu, svi su došli i javili se zdravi na trening. Samo je Armin Hodžić propustio trening zbog kašnjenja leta – kazao je Baždarević.

Potom se Meša osvrnuo na selekciju Kipra.

- Kipar je nezgodna selekcija. Moramo biti borbeni i natrčati ih. Samo ih tako možemo pobijediti. Imamo više argumenata za pobjedu – kazao je Baždarević.

Kipar će učiniti sve da zagorča život bh. selekciji kako bi pomogao bratskoj Grčkoj.

- Sigurno da će Kipar igrati za Grčku. Ali i mi ćemo igrati za svoj narod, ne treba veći motiv od toga. Opet kažem, samo ih ne smijemo potcijeniti – kazao je Meša.

Preuzeti teret

Glavobolju Baždareviću stvara zadnja linija našeg tima. Većina naših defanzivaca ne igra u matičnim klubovima.

- I oni koji ne igraju u svojim matičnim klubovima su spremni. Zato postoje ovi iskusni igrači koji igraju, tipa Edina Džeke, Miralema Pjanića, koji su spremni preuzeti na sebe teret i povući za sobom i ostale saigrače – kazao je Meša.

Samo dva bh. novinara

Nikad više medija, a manje novinara. U Bosni i Hercegovini gotovo svakodnevno nastaju novi mediji, međutim, poražavajući je podatak da našu selekciju u možda odlučujućoj utakmici kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo naredne godine u Rusiji u Nikoziji prate samo dva novinara.