SARAJEVO

Počeli školski bazari, na radost roditelja: Učenici razmjenjuju knjige, kecelje i pribor

Mnogi učenici u OŠ „Pofalići“ odazvali se akciji

Piše: F. MUSTAFIĆ - F. SABLJICA

30.8.2017

Bazari za razmjenu udžbenika već treću godinu zaredom pomažu roditeljima da lakše premoste početak školske godine. Opremanje školarca je veliki trošak, a školski bazari su prilika da učenici razmijene knjige, a u nekim školama i kecelje te pribor.   

Zadovoljni posjetom

Bazar jučer održan i u OŠ „Aleksa Šantić“

Učenici osnovnih škola „Pofalići“ i „Aleksa Šantić“ jučer su, u pratnji roditelja, došli u školske prostorije, gdje se održavala razmjena knjiga i kecelja.

Akciju u OŠ „Pofalići“ pokrenuli su članovi Vijeća učenika da bi svima olakšali da spremno dočekaju početak nove školske godine.

Kako nam je kazala učiteljica Zineta Vejzović, s obzirom na to da se prvi put u ovoj školi održao bazar, vrlo su zadovoljni posjetom.

- Zahvaljujući našim učenicama Elni Bajrović, Emini Zukić, Zerini Ređović i Lamiji Efendić, organizirali smo bazar za razmjenu udžbenika. Nadamo se da ćemo barem donekle pomoći roditeljima, a posebno onima koji školuju više djece - istakla je Vejzović.

Vejzović: Inicijativa učenika | Tinjak: Pomoć roditeljima

Poklon biblioteci

Direktor OŠ „Aleksa Šantić“ Muamer Tinjak rekao nam je da su učenici mijenjali knjige i kecelje, ali i da su određeni broj udžbenika poklonili školskoj biblioteci.  

- Bazari imaju višestruku vrijednost. Osim toga što pomažemo roditeljima da besplatno nabave knjige i kecelje, učenike učimo da budu humani. Prikupili smo i određeni broj knjiga koje smo ostavili u biblioteku, a početkom nastave te knjige ćemo podijeliti učenicima koji dolaze iz socijalno ugroženih porodica. Roditelji će zadužiti knjige, a naredne godine nama će ih vratiti da bi ih mogli posuditi i drugi - rekao je Tinjak.

Bazari i u drugim školama

Školski bazari za razmjenu udžbenika bit će tokom ove sedmice organizirani i u mnogim drugim školama na području KS. Tako će učenici OŠ „Osman Nakaš“ danas mijenjati knjige, a u OŠ „Grbavica 2“ bazar je planiran za sutra. U OŠ „Mirsad Prnjavorac“ bazar će biti organiziran 4. septembra.