ZDRAVLJE U KUĆI

Planiranje odmora za osobe sa zdravstvenim tegobama: Srčanim bolesnicima prija planina, a ne more

Avaz.ba

28.8.2017

Odmor za mnoge ljude najčešće podrazumijeva odlazak na more, ali prilikom izbora mjesta ljetovanja treba uzeti u obzir činjenicu koji klimatski uvjeti će vašem tijelu najviše prijati. 

Hronični bolesnici, koji se obično odmaraju na zalasku ljeta, trebali bi odlaziti na planinu ili u banju, dok se onima koji boluju od astme i sinusitisa preporučuje odlazak na more.

Visoka vanjska temperatura ne pogoduje srčanim bolesnicima. Zbog toplote dolazi do širenja krvnih sudova u rukama i nogama, posebno kada se dugo boravi na suncu. To uzrokuje snižavanje vrijednosti arterijskog krvnog pritiska, što je posebno opasno kod bolesnika koji se liječe od hipertenzije, kao i za one koji boluju od angine pektoris ili su već preležali srčani udar.

Zbog proširenih krvnih sudova dolazi do lošije ishrane srčanog mišića kisikom. Također, i pojačana fizička aktivnost u vidu plivanja može biti faktor rizika kod ovih hroničnih bolesnika.

Najopasniji trenutak za srčane bolesnike na moru može biti onaj kada ulaze u hladnu vodu. Jer efekt toplo-hladno uzrokuje grčenje krvnih sudova u cijelom organizmu, pa i u srčanom mišiću.

Boravak na moru preporučuje se onima koji pate od alergija i kožnih i reumatskih bolesti. Morska so ima osobine antihistamina, ali i antiseptika, tako da boravak na moru alergičnim osobama ublažava alergijske reakcije, a u nekim slučajevima ih u potpunosti uklanja, dok astmatičari na morskom zraku lakše dišu.

More dokazano ima dobar učinak i u ublažavanju dermatitisa, ekcema, psorijaze i još nekih kožnih bolesti, jer je morska so bogata mineralima, magnezijem, željezom, kalijem i kalcijem, važnim za zdravlje kože. More, također, smanjuje upalne procese u tijelu i ublažava bol, pa prija oboljelima od reumatskih bolesti.