UNSKO-SANSKI KANTON

Vukovići proizvode domaću certificiranu organsku hranu

Emira i Halid Vuković na svom poljoprivrednom imanju u Velhovu

Piše: S. TULIĆ

27.8.2017

Porodično poljoprivredno imanje površine sedam dunuma na kojem su zasijane povrtlarske kulture poput paradajza, paprike, blitve, krompira, luka, raznih sorti graha, krastavaca, bundeve te sitnog ljekovitog bilja potrebnog za proizvodnju biljnih preparata, svojevrsna je tvornica za proizvodnju organske hrane pod „vedrim nebom“ u koju svoj mukotrpni trud i rad svakodnevno ulažu supružnici Emira i Halid Vuković u bihaćkom naselju Velhovo. 

Dobri rezultati

Vukovići se organskom proizvodnjom povrća bave već petnaestak godina, a od 2005. godine certificirala ih je Organska kontrola u Sarajevu. Emira kaže kako im neka godina donese dobre, a neka loše rezultate.

– Ova godina je slabija zbog suše, ali nas pogodi i poplava, pa prema tome izvučemo neki prosjek. Dovoljno je reći da od organske proizvodnje živimo - kaže Emira.

Dodaje kako uzgaja sve atraktivno povrće našeg podneblja, a bazira se na autohtonom povrću prilagođenom našoj klimi i koje ne zahtijeva posebna tretiranja. Emira i Halid su svoju organsku proizvodnju 2009. godine morali izmjestiti iz prigradskog Bakšaiškog polja, u kojem žive, u udaljenije Velhovo.

– Bakšaiško polje je veoma kontaminirano usljed hemijskih sredstava pa smo se stoga bili prisiljeni izmjestiti. U Bihaću je veoma slabo interesiranje za organsku hranu jer naš narod nije educiran šta je organsko, a šta biodinamika. Najvećim dijelom svoje povrće prodajemo prijateljima te u Sarajevu i Zagrebu - kaže Emira.

Emira i Halid zajedno uzgajaju ovce, koze, jariće te perad, tuke, guske, patke, koke.

Iznimna suša

 - Imamo i naše tornjake i mace. U svemu mi pomaže moj muž. Nekad, kad imamo bolju godinu, uzmemo nekoga da nam pomogne, prijatelje kojima ponudimo naše povrće i oni su time zadovoljni. S obzirom na to da je ova godina iznimno sušna, poljoprivredni prinosi će biti pola-pola. Bit će pola za nas, a pola je suša već odnijela. Imali smo i problem. Nažalost, agregat nam je crkao u pola sezone - kaže na kraju Emira.

Tržni centri

- U našoj zemlji ljudi imaju slab sluh za organsku hranu. U tržne centre ne plasiramo svoje proizvode iz razloga što se sam nastup u tržnim centrima mora platiti – tvrdi Emira.