KOŠARKA

Džanan Musa, zvijezda bh. košarke: Lijepo je znati da si nekoga učinio sretnim

Musa: Ovo će biti veoma bitna sezona u mojoj karijeri

Džanan Musa

26.8.2017

Subota, 19. avgust

Motivacioni govor za preokret u Erevanu

Dan utakmice u Erevanu, odluka o tome da li ćemo uspjeti izboriti pretkvalifikacije za Svjetsko prvenstvo za košarkaše. Moram priznati, to jutro je vladala ogromna nervoza. 

Dan prije, na letu prema Beču iz Slovačke, selektor Duško Vujošević nam je saopćio da zbog zdravstvenih problema neće s nama putovati u Ermeniju. Bilo je među nama igračima tuge i razočarenja zbog toga. Ipak, obaveze koje su nas očekivale nisu nam dale prostora nizašta drugo osim da se fokusiramo na utakmicu protiv Ermenaca.

Pratili smo medije i kalkulacije o tome hoćemo li bez Vujoševića uspjeti pobijediti, ali u našim glavama nije bilo dileme. Bili smo čvrsto uvjereni u pobjedu nad Ermenijom, prvenstveno da nam to bude nagrada za sve što smo do tada učinili, ali i za selektora, koji je definitivno zaslužio da njegov angažman u reprezentaciji Bosne i Hercegovine bude pozitivna priča.

Utakmicu ste gledali, a mi igrali. Bilo je teško u prvom poluvremenu, oni su dobro otvorili utakmicu, mi smo imali problema u skoku, fokusirali su odbranu na meni... U drugom je već bilo drugačije. Bili smo na liniji s Duletom, imali smo i motivacioni govor, možemo reći da je Dule uz ostale članove stručnog štaba, predvođene Mensurom Bajramovićem, koji je vodio ekipu u odsustvu selektora, bio čovjek preokreta.

Drugo poluvrijeme u Erevanu smo odigrali na vrhunskom nivou. Saigrači i ja pogodili smo nekoliko "trojki", otišli na veliku razliku, ali nismo popuštali. Nakon pobjede smo osjetili veliko olakšanje, ispunili smo ono što nam je bio cilj.

Nedjelja, 20. avgust

Briga za selektora i odmor na bazenu 

Lijepo je biti pobjednik, pa je i dan odmora u Erevanu protekao u pozitivnom tonu, pogotovo nakon što su došle vijesti da selektor Vujošević nije u tako teškom stanju kao što su javili pojedini mediji.

Bili smo zabrinuti za Vujoševića, taj dan je, barem prema medijima, bio kritičan, međutim, kad je došla pozitivna vijest iz Beograda, onda smo se uspjeli opustiti.

Okupili smo se u hotelskom bazenu, veselili zbog pobjede, ali i pričali o onome što nas očekuje, a to su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. U večernjim satima već smo počeli pripreme za povratak kući.

Ponedjeljak, 21. avgust

Ugodno iznenađenje po povratku u Sarajevo 

U Sarajevo smo stigli tek kasno poslije podne. Devet sati smo čekali na aerodromu „Ataturk“ u Istanbulu let za naš glavni grad po dolasku iz Erevana. Jedan od načina da prekratimo čekanje u Istanbulu bio je zajednički ručak kompletne ekipe.

U Sarajevo smo doputovali umorni, ali nas je na aerodromu dočekalo pozitivno iznenađenje. Bilo je mnogo novinara, fanova, prijatelja, članova obitelji...

Iako je teško s tim bilo šta porediti, negdje se ipak mogao pomalo osjetiti i prizvuk euforije kakva je vladala nakon našeg osvajanja titule evropskog kadetskog prvaka. Bez obzira koliko se ljudi okupi, lijepo je znati da si nekoga učinio sretnim i to svima nama mnogo znači.

U Sarajevu se nisam mnogo zadržavao, odmah sam se s porodicom zaputio prema Kleku, na kraći odmor.

Utorak, 22. avgust

Dan za opuštanje 

Bio je to u pravom smislu dan za odmor i opuštanje. Uživao sam u moru, druženju s porodicom... Stupio sam i u kontakt sa selektorom Vujoševićem, interesirao se za njegovo zdravstveno stanje.

Naravno, razgovarali smo i o reprezentaciji, u četvrtak je žrijeb kvalifikacijskih grupa za Svjetsko prvenstvo, pričali smo o tome koga bi bilo dobro dobiti u grupi... Pričao sam s Vujoševićem i o klupskoj sezoni koja me očekuje u Cedeviti. Već u nedjelju priključujem se pripremama ekipe, ovo je sezona od koje mnogo očekujem.

Srijeda, 23. avgust

Šetnja u Dubrovniku 

Dan smo iskoristili i za porodičnu šetnju u Neumu, a kasnije smo posjetili i Dubrovnik. To bi bilo to što se tiče mora.

Prije odlaska u Zagreb, gdje me čekaju nove klupske obaveze, imam još toliko vremena za kraći boravak u rodnom Bihaću, gdje me očekuje mnogo posla.

Jedan od njih je vozački ispit, kao i marketinški poslovi. U programu je i posjeta Rektoratu Univerziteta u Bihaću. Inače, u Zagrebu me, osim košarke, očekuju školske obaveze, učenik sam četvrtog razreda privatne međunarodne škole, smjer ekonomija.

Četvrtak, 24. avgust

Janjetina u Jablanici se ne preskače 

Saznali smo protivnike u kvalifikacijskoj grupi. Belgija, Francuska, Rusija. Moglo je bolje, ali i gore.

Kao što sam rekao u prvom komentaru nakon žrijeba, imamo šansu da budemo među tri tima koja idu dalje ako budemo u punom sastavu i sa Vujoševićem na klupi, jer vjerujem da će selektor ozdraviti i ponovo nam se priključiti.

U četvrtak smo se vratili u Bihać. Naravno, obavezno smo, kao i svaki put kad se vraćamo s mora, svratili na janjetinu u Jablanici.

Petak, 25. avgust

Radujem sa saradnji sa Zdovcem u Cedeviti 

Petak sam počeo posjetom lokalnoj televizijskoj stanici u Bihaću. Potom sam se družio s djecom, posjetio neka igrališta, drago mi je da se mladi bave sportom...

Imao sam i neke obaveze u gradu prije nego što se priključim pripremama Cedevite. Kao što sam već rekao, ovo će biti veoma bitna sezona u mojoj karijeri. Dat ću sve od sebe da budem jedan od lidera tima, ali prvenstveno u nastojanju da klub ostvari što bolje rezultate. Tim i rezultat su najvažniji i spreman sam da tome doprinesem koliko god je to moguće.

U kontaktu sam s novim trenerom Cedevite Jurijem Zdovcem. Jedva čekam da sarađujem s njim, vrhunski je stručnjak, koji ima i ogromno igračko iskustvo.