NOGOMET

Dušan Kerkez, bivši reprezentativac BiH, iz Limasola za "Dnevni avaz": Kiprani su simpatični, ali mi smo puno bolji

Trenira U-21 ekipu AEL-a iz Limasola

Piše: A. MIZDRAK

27.8.2017

Nogometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine 31. avgusta u Nikoziji očekuje susret 7. kola kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo protiv selekcije Kipra. Ukoliko želimo nastaviti trku za jedno od prva dva mjesta, nemamo prava na kiks. Favoriti jesmo, ali neće biti nimalo lako, smatra Dušan Kerkez, bivši reprezentativac BiH, koji živi i radi na Kipru. 

Nije lako

- Kiprani su dobili novog selektora, Izraelca Bena Šimona (Shimon) i imaju velika očekivanja od njega. Nedavno je objavio prošireni spisak od 30 imena i vidim da su to većinom imena koja je i njegov prethodnik pozivao – kazao je Kerkez, koji trenira U-21 ekipu AEL-a iz Limasola.

Bivši nogometaš Zrinjskog kaže da BiH očekuje težak zadatak u Nikoziji, ali vjeruje u trijumf.

- Prije dvije godine igrali smo s Kipranima u Nikoziji i vidjeli ste da nije bilo lako. Pobijedili smo 3:2. Mogu nam napraviti probleme. Nikako ih ne smijemo potcijeniti, ukoliko se to desi, onda smo u problemima. Danas svi igraju nogomet, međutim, smatram da smo kvalitetniji i da Kiprane moramo pobijediti – kazao je Kerkez.

Brzonogi nogometaši Kipra bit će najveća prijetnja po naš gol.

- Kiprani imaju nekoliko ofanzivnih nogometaša koji su brzi i koji nam mogu stvoriti probleme. Prije svega mislim na Dimitrisa Kristofija (Cristofi), koji nam je u baražu iz 2014. godine postigao dva gola u Zenici na Bilinom polju (pobjeda Kipra 2:1). Treba obratiti pažnju i na Pierosa Sotirua, koji je ovog ljeta iz APOEL-a za dva milioan eura prešao u danski Kopenhagen – kazao je Kerkez.

Podmladili tim

Kiprani podmlađuju reprezentaciju, ali, i pored toga, nisu nimalo naivni.

- Oni su na početku ovog ciklusa krenuli u podmlađivanje selekcije. To je počeo bivši selektor, a sada je nastavio i Šimon. Kiprani su simpatična selekcija, ali mi smo puno bolji. Očekujem trijumf „Zmajeva“ pa da se zajedno radujemo – kazao je Kerkez.

Uspjeh APOEL-a i Apolona nije slučajan 

Iako im državni tim za nekoliko dana igra kvalifikacijski meč protiv BiH, javnost na Kipru trenutno je zaokupljena velikim klupskim uspjesima njihovih klubova. Naime, APOEL i Apolon igrat će u grupnoj fazi Lige prvaka i Evropske lige. Taj veliki uspjeh nije došao slučajno, već je plod višegodišnjeg sistematskog ulaganja, smatra Kerkez.

- Ovdje svi pričaju samo o APOEL-u i Apolonu. Ovo je ogroman uspjeh. Dosta se ulaže u kiparski nogomet. Podigli su organizacijski nivo, dovode strane igrače. Većinom su to stranci koji imaju 28 i više godina i koji su stekli iskustvo igrajući u većim evropskim klubovima. Sve je u novcu, vjerujte, bez novca nema ni uspjeha. Kada to shvate naši ljudi u Premijer ligi, bit će i nama bolje. Do tada, ostaje da se divimo APOEL-u, Apolonu... – kazao je Kerkez.