SARAJEVO

Održan prvi „Sarajevo Ćevap Fest“: Hiljade građana i turista uživalo u najpoznatijoj sarajevskoj deliciji

Građani u redu strpljivo čekali svoje porcije (S. Saletović)

Piše: F. MUSTAFIĆ

26.8.2017

Miris ćevapa širi se danas sarajevskim parkom Atmejdan. U čast ove najpoznatije sarajevske delicije održava se festival pod nazivom „Sarajevo Ćevap Fest“. Ugostitelji najpoznatijih gradskih ćevabžinica za hiljade posjetilaca peku ćevape i služe ih jogurtom i drugim pićima.

Prisvajaju brend

Kako nam je kazao Amar Nurković, jedan od organizatora, cilj ovog festivala je da se ćevap proglasi zaštitnim sarajevskim i bosanskohercegovačkim brendom, što ustvari i jeste.

- Ovaj festival je prvi korak da ćevap proglasimo najreprezentativnijim brendom našeg grada. Ne smijemo dozvoliti da drugi prisvajaju ovaj brend. Svi dolaze u Sarajevo i prvo što urade jeste da odu na ćevape, pa tek onda razgledaju gradske znamenitosti. Ćevap treba dobiti značaj koji zaslužuje – rekao je Nurković.

On se nada da će ovaj događaj zaživiti i narednih godina, te da će u njemu učešće uzeti i druge ćevabdžije.

- Ovaj događaj je samoinicijativno pokrenula grupa omladinaca, a podržala ga je Općina Stari Grad. Nismo se nadali da će doći ovoliko posjetilaca. Prodali smo 1.000 ulaznica, a uz simboličnu kotizaciju od pet maraka građani su degustirali do 15 ćevapa te pili jogurt ili neko drugo piće – dodao je Nurković.

Velika podrška

Među građanima koje smo zatekli u Atmejdanu je i Alma Ferhatović, koja je na festival došla s kćerkom i sinom.

- Došli smo da damo podršku ovom događaju. Svaki vikend izvedem djecu na ćevape negdje na Baščaršiji, a ovoga puta smo odlučili da ih ručamo ovdje. Hvala ovim mladim ljudima koji su se sjetili da ćevap treba dobiti festival – rekla nam je Ferhatović.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+12