GLOBUS

Nepoželjni automobili: Njemački prljavi dizelaši idu prema istoku Evrope i Balkanu?

(Al. Ti.)

26.8.2017

Firma za uvoz korištenih automobila „Global Imports" iz Gdanjska trenutno u ponudi nema automobila s dizel motorima.  

- U posljednje vrijeme se sve manje bavimo dizelašima, šef ih sve rjeđe naručuje - rekao je za Deutsche Welle jedan prodavač.

No on ne isključuje da bi se to moglo promijeniti ako Njemačka uvede tzv. ekološku premiju za starije dizelaše.

- Mnogo se o tomu unutar branše trenutno govori - kaže on, ali dodaje da se niko trenutno ne usudi prognozirati što bi promjene u susjedstvu mogle značiti za poljsko tržište rabljenih automobila.

Njemački mediji pak pišu da bi većina starih dizela trebala biti poslata na otpad. U zamjenu bi njihovi vlasnici, ako se odluče na kupnju novih, 'čišćih' automobila, trebali dobiti premiju koja bi mogla iznositi i do 10.000 eura.

Tako barem obećavaju Volkswagen i Audi. BMW, Mercedes i Toyota najavljuju 2.000 eura premije za dizelaše s ekološkom plaketom broj 4, dakle onom kategorijom čiji je opstanak na njemačkim cestama upitan. 

No ove firme ne namjeravaju uništavati ove dizelaše koji više nisu za njemačko tržište. Tako da bi ovi automobili mogli završiti na istoku Evrope te Balkanu.

- Pitanje je na koji način će se provesti uklanjanje ovih automobila s njemačkih cesta. Hoće li biti uništeni ili jednostavno prodavani dalje, preko granice - kaže Jakub Farys, predsjednik Udruge poljskih trgovaca automobilima.