NAUKA

Senzacionalno otkriće na babilonskom tabletu starom 3700 godina primjer je da nas je antički svijet naučio nečem novom

Avaz.ba

26.8.2017

Glineni tablet star 3.700 godina pokazao je kako su Babilonci razvili trigonometriju oko 1.500 godina prije Grka, te su koristili sofisticiranu matematičku metodu koja bi čak i danas mogla biti korisna, piše Telegraph.

Glineni tablet, koji se vodi pod imenom Plimpton 332, otkriven je još 1900-ih u južnom Iraku. Pronašao ga je američki arheolog i diplomat Edgar Banks, koji je poslužio kao inspiracija za filmski lik Indiane Jonesa.

No, iako je tablet u rukama naučnika već duže od stoljeća, tek je najnovija analiza uspjela razotkriti njegov sadržaj - radi se o najstarijim trigonometrijskim tablicama u historiji, koje su tadašnji arhitekti vjerovatno koristili kako bi dizajnirali hramove, palače i kanale.

Ono što je sasvim drugačije u babilonskim tablicama je da se njihov brojčani sistem temeljio na broju 60, za razliku od današnjeg dekadskog sistema, temeljenog na broju deset. 

Kako je 60 djeljiv s tri, stručnjaci koji su proučavali tablet otkrili su da su njegovi izračuni znatno precizniji.

- Naše je istraživanje pokazalo da Plimpton 322 opisuje oblike pravokutnih trokuta, pri čemu se koristi dosad nepoznatim oblikom trigonometrije, koji se temelji na omjerima, a ne krugovima i uglovima, rekao je doktor Daniel Mansfield sa Univerziteta u New South Walesu.

Doktor Mansfield, profesor matematike i statistike, tvrdi kako je tablet fascinantan matematički primjerak koji demonstrira neupitnu genijalnost.

- Ne samo da sadrži najstarije trigonometrijske tablice na svijetu; to je također jedina potpuno tačna trigonometrijska tablica, zbog drugačijeg pristupa Babilonaca aritmetici i geometriji. To znači da ima veliku važnost i za naš, moderni svijet. Babilonska matematika možda nije u modi već više od 3000 godina, ali ima moguće praktične primjene u geodeziji, računalnoj grafici i u obrazovanju, tvrdi Mansfield.

- Ovo je rijedak primjer da nas je antički svijet naučio nečemu novom, kazao je.

Vjeruje se kako tablet potječe iz antičkog sumeranskog grada Larse, a izrađen je između 1822. i 1762. godine prije nove ere. Trenutno se nalazi u Knjižnici rijetkih knjiga i rukopisa Univerziteta Columbia u New Yorku.