BIH

Požari na planinama Čvrsnici i Prenju

Fena

26.8.2017

Požari na planinama Čvrsnici i Prenju (Rujište) još su aktivni, saopćeno je iz Operativnoga centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona. 

U petak u 14.25 sati, od Službe civilne zaštite Grada Mostara stigao je zahtjev za pomoć helikoptera Oružanih snaga (OS) BiH pri gašenju požara na Rujištu te je zahtjev proslijeđen FOC-u CZ u Sarajevu.

Na lokalitetu Drežnica - Batačke lazine, na padinama planine Čvrsnice, i dalje gori šuma munike i bukve. Požar se proširio prema Velikoj borovoj glavi i prema Posušju (Bare i Blidinje).

Od podneva u petak, u čapljinskom selu Crnići, na granici s Republikom Hrvatskom, gori makija i šaša.

Također u petak je od 10.05 do 11.30 sati, gorilo šiblje i nisko rastinje blizu sjedišta tvrtke Šumarstvo "Prenj" Konjic, u Sarajevskoj ulici br. 31, a požar je prouzrokovao električni voz.

Požar u mjestu Donje Selo, sinoć oko 20 sati je ugašen. U gašenju požara sudjelovalo je blizu 60 pripadnika Federalne uprave civilne zaštite, Profesionalna vatrogasna brigada kantona Sarajevo, kompletna PVJ Konjic, pripadnici civilne zaštite Konjic i djelatnici Šumarstava "Prenj" Konjic. U gašenju vatre koristile su se i brentače i grablje.

Od 14.00 do 15.10 sati, iznad mjesta Podorašac, gorjelaa trava i nisko rastinje (2-3 duluma). Bilo je ugroženo nekoliko stogova sijena, ali su spašeni. Požar je stavljen pod kontrolu, a pripadnici PVJ-e Konjic su nastavili nadzirati požarište.

Od 14.00 do 16.30 sati, u selu Brđani, izgorjelo je oko pet duluma trave i niskog rastinja.

Požar na području Rakitnice - Lukomir, koji je izbio 24. avgusta, od 18.30 sati je lokaliziran i pod kontrolom je.

Inače, tokom protekla 24 sata na području HNK zabilježno je još petnaestak požara koji su ugašeni, navodi se u saopćenju.