KUĆNI LJUBIMCI

Suha hrana idealna za odrasle mace

Avaz.ba

26.8.2017

Rado je jedu i lako vare. Njihova koža i dlaka su zdrave i sjajne, zubi lijepi, a urinarni sistem zdrav.

Ljubitelji mačaka, kao i njihovi vlasnici, veoma su svjesni svih specifičnosti svojih mezimaca. Mačke nisu tipične domaće životinje, niti tipični kućni ljubimci. 

One imaju svoje potrebe, navike i želje, i teško im možemo nametnuti našu volju. 

One jednostavno rade šta one žele, piše Magazin Mačka.

Svima je jasno i da su mačke veoma specifične po pitanju ishrane. One spadaju u prave mesojede i ishrana hranom pripremljenom za ostale članove porodice apsolutno nije adekvatna za mačke. U njihovoj ishrani potrebno je mnogo više bjelančevina i masti nego u ishrani ljudi ili pasa.

Meso

Mačke imaju i specifične potrebe za određenim aminokiselinama i masnim kiselinama koje se u organizam mogu unijeti samo putem namirnica životinjskog porijekla, odnosno putem mesa.

To svakako ne znači da ih treba hraniti čistim ili svježim mesom, jer i to može biti štetno za njih. U prirodi su lovci, one jedu cijelu svoju lovinu, uključujući kožu, mišiće, unutrašnje organe. Osim toga, izbor njihove lovine je veoma šarenolik, one jedu glodare, ptice, bube, gmizavce i slično.

Ako biste se odlučili na ishranu čistim mesom, veoma brzo biste shvatili da je to ekonomski neisplativo. Pitanje je na koji bi način meso trebalo termički obraditi kako bi sačuvalo sve svoje hranljive vrijednosti, koje meso treba izabrati, koliko će vam to vremena oduzeti i šta mačka zaista na kraju dobija iz tog obroka.

Mačke vole iznutrice, naročito džigericu. Ali ishrana bazirana isključivo na džigerici može biti vrlo štetna. Džigericu ne treba davati sirovu, ona sadrži puno fosfora, što može opteretiti bubrege i mokraćni sistem vaše mačke. 

S druge strane, džigerica sadrži velike količine vitamina A koji je neophodan za dobar vid vaše mačke i neophodan joj je u ishrani, ali prekomjerno unošenje također može štetno uticati na organizam vaše mačke.

Pravilno procijenjena količina svih sastojaka u ishrani vaše mačke donijet će pravi rezultat.

Gotova hrana

Iz tog razloga su recepti kompletne gotove hrane za mačke pravi izbor.

Ishrana uravnoteženom gotovom hranom ima mnogo prednosti i rezultati će biti brzo vidljivi. 

Mace je rado jedu, lako vare, njihova koža i dlaka su zdrave i sjajne, zubi lijepi, mokraćni sistem zdrav. Vjerujemo da ima mnogo razloga da omogućite svojoj maci da izabere ono što je dobro za nju.

Suha hrana je pogodan način hranjenja mačaka. Ona zadovoljava njihovu potrebu da jedu tokom cijelog dana i noći veći broj manjih obroka. 

Ako im je ostavite dostupnu tokom cijelog dana, one će dolaziti i grickati po malo, i tako će imati 8-16 obroka dnevno.

Ovo je veoma dobar način hranjenja i povoljno utiče na metabolizam mačaka. 

A vi ne morate da brinete o sastavu i svježini obroka. Potrebno je samo još da joj obezbijedite svježu vodu i uživat ćete u njenom zadovoljnom predenju.