LIFESTYLE

Potresne snimke: Plavi psi izazvali uzbunu

Avaz.ba

26.8.2017

Grupa pasa čudne boje prvi put je uočena 11. avgusta i potakla lokalno stanovništvo da se požale institucijama zaduženim za kontrolu zagađenja u Maharashtri, piše Hindustan Times. 

Vlasti u Mumbaiju zatvorile su jednu firmu nakon što je optužena za odlaganje neobrađenog industrijskog otpada i boja u rijeku Kasadi što je rezultiralo plavom bojom kod 11 pasa lutalica koji u rijeci često plivaju.

Snimke pokazuju da ulicama lutaju životinje sa svijetloplavim krznom.

- Bilo je šokantno vidjeti kako je bijelo pseće krzno postalo potpuno plavo - rekao je Arati Chauhan, šef Udruge za zaštitu životinja Navi Mumbai. "Ovdje smo uočili pet takvih pasa i zatražili od Odbora za kontrolu zagađenja djelovanje protiv takvih industrija".

Chauhan je na Facebook stranici grupe objavio slike plavih pasa i ustvrdio kako "zagađivači iz industrijskog područja Taloja zagađuju vodu i utječu na ljude, životinje, ptice, gmazove".

Odbor za kontrolu zagađenja je istražio i u srijedu zatvorio firmu nakon što je potvrđeno da su psi postali plavi zbog zagađenja zraka i vode povezane s postrojenjem.

Udruga za zaštitu životinja uspjela je uhvatiti jednog od pasa i oprati nešto plave boje. Zaključili su da, za sada, životinja nema drugih posljedica.

Rijeka Kasadi teče kroz područje sa stotinama fabrika. U industrijskom području Taloje nalazi se 977 hemijskih, farmaceutskih, inžinjerskih i prehrambenih tvornica smještenih izvan Mumbaija.