LIFESTYLE

Nakon ovih upozorenja, više nikada nećete čupati dlačice iz nosa

Avaz.ba

26.8.2017

Znamo da su dosadne i izgledaju ružno, znamo i da ih se ne možemo samo tako riješiti, no kakve god bile, dlake u nosu više nikada nemojte čupati.  

Ni pomisliti na to!

Upozoravaju to stručnjaci koji jako dobro znaju čemu dlačice u nosu služe, a iako to manje-više znamo i sami, veliki broj ljudi jednostavno ih ne može podnijeti.

Ako ste i vi jedni od tih, pokušajte učiniti sve samo da ih ne čupate. Škarice i redovno podrezivanje riješit će vaš estetski problem, a dlačice će vas nastaviti štiti jer je to njihova jedina uloga.

Štiti nosnice od štetnih tvari, infekcija i iritacija.

Što činite zdravlju svog nosa kad ih čupate?

1. Automatski širom otvarate "vrata" štetnim tvarima koji sada lakše ulaze u organizam te, ako vam slučajno ostane mala otvorena ranica nastala uslijed čupanja, stvarate plodno tlo za još jače širenje bakterija i upala.  

2. Može vam urasti dlačica, a ako ste to ikada okusili na nekom "otvorenijem" dijelu tijela, probajte onda zamisliti tu nelagodu ako dlaka uraste duboko u nosnici.

3. Jeste li ikada čuli za opasan trokut na licu? Zamislite liniju koja spaja liniju vaših usnica, a završava na području između očiju. To je trokut na licu na kojem imamo jako puno krvnih žila, a kako su one izravno povezane s krvotokom koji ide prema mozgu, sve infekcije na području tog trokuta rizičnije su od drugih jer su krvne žile tu izravno povezane s mozgom.

Zato se infekcije na tom dijelu usnica i oko njih, nosa i oko njega, te između očiju, na području sinusa, smatraju dosta opasnima jer mogu voditi gubitku vida, facijalnoj paralizi pa čak i smrti.

Takve su posljedice, doduše prilično rijetke, ali ne i nemoguće, pa stoga poslušajte savjet te ako baš morate, dlačice iz nosa samo skratite. Nipošto ih ne čupajte pincetom, prstima, a posebno ne voskom.