GLOBUS

Najgori uragan nakon Katrine: Harvey ojačao na kategoriju 4, Trump proglasio stanje prirodne katastrofe

(Al. Ti.)

26.8.2017

Američki Nacionalni centar za uragane predviđa da će Harvey, koji je označen najsnažnijom olujom u SAD od 2005., pogoditi južnu obalu Teksasa u petak navečer, uz velike padavine i poplave, a slijedom upozorenja na hiljade ljudi bježi s tog područja.

Oluja je već pogodila i oko 20.000 putnika na tri broda na krstarenju u Meksičkom zaljevu, pri čemu su dva preusmjerena u New Orleans, a treći će ostati u Cozumelu u Meksiku, nakon što je u petak zatvorena luka Galveston u Teksasu.

Agencije javljaju i da na tom području vlada velika zabrinutost i za životinje, uključujući kućne ljubimce, stoku te oko šest hiljada životinja u zoološkom vrtu u Houstonu, upućujući ljude da ih sklone u skloništa i hotele za kućne ljubimce.

Guverner Teksasa zatražio je pomoć američke savezne vlade uoči naleta uragana Harveyja koji će u petak navečer zahvatiti Teksas, pošto je Bijela kuća objavila da će uragan "nekoliko dana imati razornu snagu".

Greg Abbott, guverner Teksasa, upozorio je da je Harvey "veoma složen i opasan uragan" te da je njegov dolazak "velika katastrofa".

Trump je na Twitteru objavio da je na zahtjev guvernera Grega Abbotta proglasio katastrofalno stanje, dodajući kako to "oslobađa punu snagu pomoći vlade".

- Predsjednik će početkom iduće sedmice nastojati doći u posjet Teksasu - rekla je istovremeno portparolka Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders.  

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz