LIFESTYLE

Evo zašto je zdravo spavati u potpunom mraku

Ilustracija

(D. K.)

25.8.2017

Prije pojave moderne tehnologije smo na raspolaganju imali samo dva osnovna izvora svjetlosti – Sunce i Mjesec. Sunce nam je pomagalo da vidimo tokom dana, a Mjesec nas je uspavljivao tokom noći.

Danas smo se jako udaljili od prirode i izlažemo se svjetlu čak i tokom večeri. Umjetno svjetlo može negativno utjecati na zdravlje cijelog tijela, a istraživanja su pokazala da čak i blago umjetno svjetlo tokom spavanja može oštetiti mozak.

Umjetno svjetlo povećava nivo hormona stresa tokom noći, a učestalo izlaganje umjetnom svjetlu tokom spavanja povećava rizik od nastanka hronične upale, inzulinske otpornosti i bolesti kardiovaskularnog sistema.

Spavanje uz umjetno svjetlo može uzrokovati nesanicu i hormonalnu neravnotežu.

Melatonin je hormon neophodan za opuštanje i spavanje, a umjetno svjetlo narušava oslobađanje melatonina. Melatonin je taj koji snižava nivo krvnog pritiska, glukoze i tjelesne temperature. No, oslobađanje melatonina se dramatično smanjuje uz prisutnost svjetla.

Naučnici su ustanovili da osobe koje spavaju uz umjetno svjetlo imaju za 50 posto manje melatonina u tijelu. Upravo iz tog razloga preporučuju da spavate u svježoj, prozračenoj i mračnoj sobi, piše portal Centarzdravlja.hr.