LIFESTYLE

Čudan put: Gangster koji je postao glumac

Avaz.ba

25.8.2017

Panja Jimumpai je privlačio najviše pažnje kada se ove godine pojavio na crvenom tepihu Filmskog festivala u Cannesu, najviše zbog tetovaža koje ima na licu i glavi. 

On je jedna od najpopularnijih zvijezda društvenih medija na Tajlandu i jedna od najomiljenijih ličnosti u ovoj azijskoj zemlji. Poznatiji je po svom gangsterskom imenu Keng Laiprang, odnosno Kamuflirani Keng. U zadnjih nekoliko godina postao je jedan od najpoznatijih i najupečatljivijih selebritija na Tajlandu, i to najviše zahvljujući tetovažama na licu, koje je napravio u zatvoru dok je služio osmogodišnju kaznu za pljačku. 

Nakon puštanja na slobodu 2011. godine postao je zvijezda internet videa i glumac i u kratkom roku je stekao dva miliona pratilaca na Facebooku. Sada redovno komentira različite teme, počevši od hrane koju treba jesti pa do pilula koje poboljšavaju seksualno zdravlje. Ipak, 'Kamuflirani' nije samo poznat u Tajlandu, već je postao prepoznatljiv u svijetu početkom godine kada je predstavljen film "Molitva prije zore" francuskog režisera Žan-Stefana Sovera, koji govori o britanskom osuđeniku koji je bio primoran da se boksuje u tajlandskom zatvoru. 

Naravno, Panja je odabran da glumi ključnog gangstera u filmu, a za tu ulogu mu uopće nije bila potrebna posebna priprema. On je također dosta vremena u zatvoru provodio vježbajući tajlandski boks, što mu je i pomoglo da ranije izađe iz zatvora. Režiser Sover ga je pozvao da prisustvuje promociji filma u Cannesu, gdje se pojavio u smokingu. On danas također  radi kao DJ i producent, a povremeno se pojavljuje u noćnim klubovima i raznim manifestacijama. 

Ipak, popularni Panja nije ostao dugo na slobodi, pošto se ovih dana opet našao iza brave da bi odležao tri godine zbog djela koje je počinio prije deset godina. Policija je 2014. godine podnijela novu tužbu protiv njega zbog posjedovanja kristalnog meta pronađenog kod njega tokom racije u zatvoru 2008. godine. Ove sedmice glumac je priznao krivicu i opet se vratio u zatvor "Klongpram", u kojem je proveo tolike godine. Presuda je izazvala burne reakcije među njegovim fanovima, koji su izražavali veliko nezadovoljstvo zbog toga. 

- Iako ima kriminalni dosije i tetovaže, to ne znači da mu ne treba dati drugu šansu. Mislim da su pretjerali - rekao je jedan njegov fan. 

Njegova djevojka Saitarn Vangpraset je napisala da će ga čekati bez obzira na to šta se desi. Njegova porodica planira da se žali na sudsku odluku i da se tajlandska zvijezda pusti na slobodu uz kauciju. Panja, koji ima 35 godina, prvobitno je osuđen za krijumčarenje narkotika, za šta se na Tajlandu daju visoke kazne. Ovakav stav tajlandskih vlasti objašnjava zašto su tajlandski zatvori pretrpani, što se može vidjeti i u pomenutom filmu, a također se većina zatvorenica nalazi u zatvoru zbog ovakvih krivičnih djela.

Tajland je inače važno mjesto za krijumčarenje narkotika i čini jednu od zemalja "zlatnog trougla", zajedno sa Burmom i Laosom.