NOGOMET

Od četvrte lige do Evrope u šest godina: Komentator "poludio" nakon historijske pobjede

Avaz.ba

25.8.2017

Švedski Östersunds možda je i najveća evropska senzacija ove sezone. 

Klub osnovan prije svega 21 godinu spajanjem tri lokalna kluba iz Östersunda, grada od svega 50.000 stanovnika, ove sezone piše pravu fudbalsku bajku i slavi uspjeh nezapamćen u svojoj kratkoj historiji.

Prije samo šest godina ovaj je klub igrao četvrtu ligu, a članovi elitnog ranga švedskog fudbala postali su tek 2015. godine. Prošle sezone bili su osmi, ali osvajanje Kupa donijelo im je prvi evropski izlet u historiji koji su iskoristili na najbolji mogući način. U drugom pretkolu Evropske lige šokirali su Galatasaray Igor Tudora, nakon čega su preko Fole Esch izborili play-off Evropske lige. Tamo ih je čekao grčki PAOK koji je u prvoj utakmici slavio s 3:1. Činilo se da je evropska avantura malog švedskog kluba gotova, ali u revanšu su slavili s 2:0 i izborili plasman u grupe Evropske lige. 

Koliki je to uspjeh najbolje govori reakcija švedskog komentatora koji je u potpunosti ''poludio'' nakon posljednjeg sučevog zvižduka. 

PAOK je imao slobodni udarac u zadnjim sekundama utakmice, na skok je došao i golman, ali nakon gužve u šesnaestercu i puno glavometa mreža Östersundsa je ostala netaknuta. Uslijedila je prava erupcija oduševljenja komentatora koji je vjerojatno ostao bez glasa slaveći najveći uspjeh u historiji kluba.

Ekipi vrijednoj svega osam miliona eura za nagradu slijede susreti s uglednim evropskim društvom. Na Jämtkraft Arenu, stadion kapaciteta 8.466 mjesta, stići će Athletic Bilbao i Hertha te ukrajinska Zorya Lugansk. Nakon već dvije evropske senzacije, Östersunds će se sasvim sigurno nadati još pokojem bodu za klupske anale.

Uz Östersunds, veliko iznenađenje evropske sezone je i makedonski Vardar koji je izbacio Malmö i Fenerbahce, a u kvalifikacijama za Ligu prvaka dobro je namučio i København.