GLOBUS

Krvoproliće u Čečeniji: U atentatu ubijen poslanik

Avaz.ba

25.8.2017

Jedan poslanik u parlamentu ruske republike Čečenije poginuo je danas poslije pokušaja atentata dok je automobilom putovao na posao, javlja AFP.

Prema preliminarnim informacijama, "poslanik je izašao iz svog doma da bi se automobilom odvezao na posao. Na autoputu u okrugu Ačkoj-Martan, neidentificirani napadači pucali su na njegov automobil, što je dovelo do nesreće u kojoj je poslanik poginuo", navodi se u saopćenju istražnog odbora nadležnog za teška krivična djela.

U saopćenju se ne navodi ime poslanika, dok državna novinska agencija RIA Novosti, pozivajući se na riječi portparola istražnog odbora, tvrdi da je riječ o Muhmad Ashabov iz Komunisitčke partije. Izražavajući saučešće u saopćenju na svom internet sajtu, Komunistička partija je 61-godišnjeg Ashabova nazvala "prijateljem, bratom i drugom", prenosi AFP. 

Ovaj bivši komunistički funkcioner iz doba Sovjetskog Saveza poslanik je postao prošle godine.

Rukovodio je odborom za pitanja poljoprivrede, a 2015. je radio kao savjetnik glavnog štaba čečenskog lidera Ramzana Kadirova, saopćio je parlament na svom internet sajtu. Čečenske vlasti se još nisu zvanično oglasile povodom incidenta, a nadležni organi su pokrenuli istragu zbog ubistva, za koje smatraju da je motivirano službenim položajem žrtve, navodi agencija.