KOLUMNE

Ljeto uspjeha

Piše: M. C.

26.8.2017

Damir Džumhur ostvario je ovog pretoplog avgusta svoj ranking karijere na ATP listi najboljih tenisera svijeta. Trenutno je na 64. mjestu, ali se i to ubrzo može promijeniti, i to samo ka još boljoj poziciji. 

Vjerujemo u to, jer kako naš najbolji teniser igra na turnirima u SAD s betonskom podlogom, vrlo brzo mogao bi i među 50 najboljih na svijetu.  

Do ovog plasmana Damir je stigao pobjedama na ATP turniru u Vinston Salemu, koji je zapravo generalna proba pred posljednji gren slem turnir godine, onaj u Njujorku, US Open. Pobijedio je Damir redom Istomina, Simona, Cebalosa i Čunga, što je donijelo nove bodove.

Prošle godina Džumhur je došao do 2. kola US Opena kada je izgubio od Ilije Marčenka iz Ukrajine, pobijedivši prije toga favoriziranog Bernarda Tomića iz Australije sa 3:1.

Žrijeb mu u ovogodišnjem US Openu u prvom kolu donosi Pabla Kuevasa, 31-godišnjeg Urugvajca koji zauzima 31. mjesto na ATP listi. Bit će to njihov prvi susret u kojem naš šampion ima realne šanse za prolazak dalje. No, sigurno slijedi velika borba na betonu Flešing Medousa.

Damir Džumhur rođen je 20. maja 1992. godine u Sarajevu. Profesionalni teniser je od 2011. Do sada je u karijeri od nagrada na turnirima zaradio 1.542.485 dolara.



Džumhur: Uskoro među 50 najboljih tenisera svijeta


Vezane vijesti