KOLUMNE

Kim Jong - Bakir!

Piše: Fahir KARALIĆ ([email protected])

26.8.2017

Kao bomba odjeknula je „Avazova“ ekskluzivna informacija da je u četvrtak u centru Sarajeva Amerikanka privedena i kažnjena jer je pokazala srednji prst prema pratnji Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i čelnika SDA. I (njemu ništa manje važno) muža Sebije, svemoćne direktorice KCUS-a! 

Amerikanka je srednji prst pokazala iz revolta. Godinama radi u BiH, gleda Bakirove limuzine, njegovu nepreglednu pratnju, skupocjene Sebijine torbice od 5.000 maraka... Gleda u isto vrijeme i stotine hiljada gladnih Bosanaca i Hercegovaca, uvijek „rezervirane“ kontejnere u kojima građani traže koru hljeba...

Mlada Amerikanka odrasla je u uređenoj zemlji gdje narod ne trpi, nego diže glas protiv onih koje je izabrao i platio da rade za njih, a ne za limuzine, torbice, marame... Zato je digla srednji prst. Zbog nepravde!

Čini se da nas je ova Amerikanka postidjela. Da nas je makar na moment bilo sram što šutimo! Što obaramo glavu i gledamo u zemlju i gladne stomake dok prolaze Bakirove limuzine od 300.000 KM ili se vihore Sebijine marame od nekoliko hiljada maraka.

Vjerovatno su baš zato praktično svi bh. i regionalni mediji prenijeli ovu vijest, zato gore društvene mreže na kojima se svi zgražaju na Bakirovu bahatost i kažnjavanje ogorčenih građana, i to po uzoru na turskog Erdoana ili sjevernokorejskog Kim Jong-una i policijske države, gdje se hapse svi koji ne dišu kao vođa!

Ko su Bakirovi uzori, možda najbolje govori, također, jučerašnja informacija da je sud u Skoplju kaznio jednog muškarca sa 400 eura jer je na Facebooku uvrijedio predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan).

Kada sin nasljeđuje oca kao predsjednik, onda su i običaji Sjeverne Koreje sasvim blizu. Ovako je hrvatski analitičar Žarko Puhovski prokomentirao incident u Sarajevu.

Rahmetli Alija Izetbegović slijedio je srednji put u religiji, kulturi i politici. To je bila njegova života filozofija, koju je shvatio i narod, ali i bošnjački intelektualci, koji su često ovako nazivali i simpozije u spomen na prvog predsjednika Predsjedništva RBiH.

Sve što je Alija stvarao, Bakir, očigledno, rastvara, od države i odnosa među narodima u BiH, pa do životne filozofije svog oca. Alija nam je u amanet ostavio plemeniti srednji put. Bakir će nam, ako ne shvatimo gest mlade Amerikanke, ostaviti prosti srednji prst!