TENIS

Otac najboljeg bh. tenisera za Avaz.ba: Damirove mečeve gledam preko streama, koji nekad znaju da zaštopaju, pa se ugodno iznenadim

Damir Džumhur ( Agencije)

Delvin KOVAČ

25.8.2017

Fantastične partije Damira Džumhura vratile su vjeru istinskim zaljubljenicima "bijelog sporta" u BiH.

Najbolji bh. teniser dvije večeri zaredom ostvarivao je renking karijere. Na ATP turniru u američkom Winston Salemu iz serije 250 padala su zvučna imena svjetskog tenisa - Denis Istomin (6-4, 6-4), Gilles, Simon (6-4, 1-6, 6-4), Horacio Zeballos (7-5, 6-3) i Hyeon Chung (6-4, 6-2).

Nerfid Džumhur: Damirova najveća podrška. Nerfid Džumhur: Damirova najveća podrška

Odlični rezultati

Damir je trenutno 61. igrač svijeta, a za takav uspjeh svakako je najzaslužniji njegov otac i trener Nerfid Džumhur.

Na početku razgovora za portal Avaz.ba, Nerfid ističe kako je Damirov renking karijere došao kao posljedica dobre igre i odličnih rezultata.

- Neke stvari se slažu. Damir se sigurno tu neće zaustaviti, do kraja godine možda uđe i među 50 najboljih igrača svijeta - rekao je Nerfid. 

Ponovio je ono što svi znamo, a to je da na ATP turnirima loših igrača nema.

- Ima iskusnih, više iskusnih i manje iskusnih. Međutim svi oni imaju dobre i "loše" strane. Kada analizirate protivnika, tražite njegove nedostatke, iako je toga zaista malo - kazao nam je Nerfid. 

Za Damira, čiji je glavni sponzor BH Telecom, navodi kako nije igrač šema, već teniser improvizacije i trenutka.

Naredna prepreka 25-godišnjem Sarajliji za ulazak u finale Winston Salema je Britanac Kyle Edmund, kojeg je Damir već jednom dobio. Bio je to maratonski meč u prvom kolu Australian Opena prošle godine. Naš teniser na kraju je slavio sa 3-2.

Vječiti optimista

Nerfid je vječiti optimista kada se njegov sin nalazi na terenu. Takav slučaj je i ovaj put, ističući kako vjeruje da će na kraju večerašnjeg duela upravo Damir biti taj koji će slavljenički dići ruke u zrak.

- Možda ću biti malo subjektivan, ali ja tipujem na Damira. Nadam se da će ponoviti dobru igru iz prethodnih mečeva, i to sa puno koncentracije - govori Nerfid. 

Turnir u Winston Salemu posljednja je Damirova provjera uoči završnog Grand Slama sezone - US Opena, na kojem će naš teniser braniti drugo kolo (prošle godine poražen od Ukrajinca Ilye Marchenka sa 0-3).

- Ukoliko uspije da se dobro regeneriše, i uz povoljan žrijeb, Damir može ići i dalje - kaže Nerfid. 

Na kraju smo ga upitali kakav je osjećaj biti roditelj sada već svjetski popularnom teniseru.

- Taj san nisam ni sanjao. Ja sam osoba koja svojim radom u životu postiže sve. Kad je Damir počeo trenirati tenis, cijela mu se porodica posvetila. Mnogo toga smo se i odrekli, radili smo s njim kao da će biti prvi na svijetu - poručio je Nerfid. 

Zaštopao livestream

Nažalost, Nerfid se trenutno ne nalazi sa Damirom u Americi, već njegove mečeve prati preko livestreama.

Upitali smo ga kako se osjećao kada je Damir protiv Francuza gubio 1-4, uz dva breaka zaostatka.

- Taj sam meč gledao na kompjuteru. Baš u trenutku kada je rezultat bio 1-4, meni je zaštopao stream. A kad sam našao drugi, nisam mogao vjerovati svojim očima, jer je na semaforu pisalo 5-4 za Damira. Zaista me pozitivno iznenadio - oduševljeno će Nerfid.



Pogledajte Damirov as na meč loptu protiv Chunga: