GLOBUS

Terorista iz Barcelone prima prijetnje smrću u zatvoru: Prerezat ćemo ti grkljan...

(A. S.)

25.8.2017

Driss Oukabir (28), jedan od osumnjičenih za terorističke napade u Cataloniji, u kojima je poginulo 15 osoba, od zatvorenika zatvora u Madridu, gdje se nalazi, konstantno prima prijetnje smrću, javljaju lokalni mediji.

- Prerezat ćemo ti grkljan kad izađeš u dvorište - vikali su mu zatvorenici zatvora Soto del Real u Madridu prilikom njegova dolaska.

- J***ni terorist! - vikali su zatvorenici Oukabiru.

Oukabir, koji se predao policiji u gradu Ripollu, jučer je rekao sudiji da je on unajmio kombi koji je korišten u napadu u Barceloni, u kojem je ubijeno 13 osoba i povrijeđeno 130 u popularnoj ulici La Rambla 17. avgusta.

On tvrdi da nije znao da će se kombi koristiti za teroristički napad te da je mislio da će vozilo biti korišteno za preseljenje namještaja, piše Russia Today.

Sudija Fernando Andreu ustvrdio je da su postojale ‘racionalne i utemeljene indikacije’ o Oukabirovoj umiješanosti u napad te da je priveden bez mogućnosti kaucije pod optužbama za ubistva, članstvo u terorističkoj organizaciji i posjedovanje eksploziva. 

Policija je rekla da je osam od 12 članova teroristićke organizacije mrtvo, uključujući i vozača kombija iz napada na Barceloni.

Radi se o 22-godišnjem Marokancu Younesu Abouyaaqoubu kojeg je upucala policija. Ipak, kasnije je otkriveno da su teroristi prije toga planirali još veći napad koji je uključivao eksplozive. No dvojica terorista poginuli su u eksploziji kuće u Alcanaru u kojoj su čuvali i radili eksplozive.

Radikalni islamistički imam Albdelbaki Es Satty jedan je od dvojice poginuli u eksploziji. On je navodno izbjegao deportaciju iz Španije kad je sudija 2015. izrekao da ne predstavlja prijetnju.