KOŠARKA

Sarajevski košarkaši pred velikim izazovom: 'Studenti' izlaze u Evropu nakon sedam godina

Krupalija: Ekipu očekuje borba na četiri fronta

Avaz.ba

25.8.2017

Košarkaši Bosna-Royala pripremaju se za sezonu u kojoj će nastupati u Prvenstvu i Kupu Bosne i Hercegovine, drugoj regionalnoj ABA ligi te u kvalifikacijama za FIBA Ligu prvaka. 

Kako je kazao sportski direktor Bosne Damir Krupalija, “Studenti” će 19. septembra u Sarajevu ugostiti njemački Ludvigsburg u prvom kolu kvalifikacija za Ligu prvaka. Bit će to sarajevskom klubu prvi meč na evropskoj sceni nakon sedam godina.

Liga prvaka

- Borit ćemo se na četiri fronta, a prema nekim procjenama, imat ćemo oko 70 utakmica. Imamo zagarantiranih osam evropskih utakmica. Ako ne uspijemo u Ligi prvaka, okrenut ćemo se Evropa kupu - naveo je Krupalija za Fenu.

Nekadašnji bh. reprezentativac BiH dodaje da će Bosni biti potreban veći fond igrača, ali da je klub zbog finansijske situacije morao praviti kompromise.

- Morat ćemo biti oprezni, pametno dozirati minute kako ne bi došlo do zasićenja i povreda. Morat ćemo u rotaciju uvesti nekoliko mlađih igrača, kojima će se sigurno otvoriti prostor za igru. Tu mislim prvenstveno na domaće utakmice - rekao je Krupalija.

Ističe da će troškovi u novoj sezoni biti ogromni, ali vjeruje da će uprava kluba uspjeti ispuniti sve finansijske zahtjeve. 

Ispunili ciljeve

- Uprava kluba dogovara nastavak saradnje sa starim sponzorima, a u planu je i potpisivanje novih sponzorskih ugovora s domaćim kompanijama. Istina je da smo prošlu sezonu završili s dugovanjima, tako da nam je jedan od prioriteta u idućoj da poslujemo pozitivno i podmirimo barem dio dugova - objasnio je bivši košarkaš.

Krupalija se nada da će publika prepoznati napore klupske uprave da Sarajevu vrati barem dio nekadašnjeg košarkaškog sjaja, što bi u narednim godinama trebalo rezultirati osvajanjem titule prvaka BiH i plasmanom u prvu ABA ligu.

- U prošloj sezoni smo ispunili ciljeve. Igokei smo pokazali da se neće tako lako prošetati ligom. Pobijedili smo ih u tri utakmice, a igrali smo osam puta. Neću reći da napadamo prvenstvo, ali mislim da je ova ekipa jača od prošlosezonske i da može doći barem do jednog trofeja - kaže Krupalija.

Dva Amerikanca

Bosna u narednu sezonu ulazi pod vodstvom novog trenera Aleksandra Damjanovića, koji je zamijenio Dušana Gvozdića. Damjanović na treninzima trenutno računa na sljedeće igrače: Draško Knežević, Aleksandar Radukić, Maksim Šturanović, Adi Alikadić, Ahmed Bjelak, Haris Ćurevac, Ivo Garić, Asim Topčić, Aldin Đelmo, Atif Durak, Miroslav Pašajlić i Amerikanac Devon Voker (DeVon Walker).

Očekuju se još jedan američki igrač, Kori Bredford (Cory Bradford), Crnogorac Milija Miković, a na pragu je i dogovor o nastavku saradnje s bivšim bh. reprezentativcem Goranom Ikonićem.