GLOBUS

Mađarska ogorčena holandskim kritikama, povukla ambasadora

Fena

25.8.2017

Mađarska je povukla svog ambasadora iz Holandije i prekinula je diplomatske veze na visokom nivou, u reakciji na kritike holandskog ambasadora prema Mađarskoj, saopćio je u petak mađarski ministar vanjskih poslova.

Peter Szijjarto izjavio je da je odluka mađarske vlade "jedna od najradikalnijih mjera u diplomatiji" i da će zatražiti od holandskog ministarstva vanjskih poslova da iskaže stav prema izjavama ambasadora Gajusa Schelteme, objavljenim u četvrtak u mađarskom magazinu 168 Ora.

- Nećemo tražiti objašnjenje iz zatvorenih vrata - kazao je Szijjarto, dodajući da Scheltema, koji već treba napustiti Mađarsku, više nije dobrodošao u bilo kojoj mađarskoj državnoj instituciji. 

Scheltema je u intervjuu kritikovao mađarsku nespremnost da učestvuje u planu Evropske unije da relocira tražioce azila iz Grčke i Italije. Također je kritikovao kampanju mađarske vlade protiv milijardera i filantropa Georgea Sorosa i povukao je paralele između vladinih napora na "stvaranju neprijatelja" i onih radikalne grupe Islamske države.

Obraćajući se novinarima u Holandiji, holandski ministar vanjskih poslova Bert Koenders kritikovao je izjave ambasadora.

- To nije ispravno. Takva poređenja ne smiju se praviti - kazao je Koenders.

Scheltema je također izrazio zabrinutost korupcijom i medijskim slobodama u Mađarskoj.

Vladin portparol Zoltan Kovacs kazao je da je Scheltemina izjava u kojoj izjednačava političke kampanje mađarske vlade i ekstremističke grupe "potpuno neprihvatljiva i nedopustiva".

- Nema potrebe za takvim izjavama bez presedana, niti u bilateralnim odnosima, niti u Evropi. Odlučno ih odbacujemo i očekujemo da Holandije poduzme korake po tom pitanju - kazao je Kovacs, prenosi Associated Press.