CRNA HRONIKA

OPASNOST ZA PJEŠAKE | Jure ulicama, ne obraćaju pažnju na starije i djecu

Detalj s teške nesreće u Sarajevu

Piše: B. CERIĆ

25.8.2017

U saobraćajnoj nesreći koja se prekjučer oko 13.05 sati dogodila na magistralnom putu Podromanija - Rogatica biciklista V. B. usmrtio je pješakinju V. G. iz Rogatice.

Iako rijetko, i ranije se dešavalo da biciklista učestvuje u saobraćajnoj nesreći u kojoj smrtno strada pješak.

Pravo prvenstva

Vještak saobraćajne struke Ševal Kovačević upozorava da se i bicikla, prema Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja, tretiraju vozilima. Na vozača bicikla odnose se sva pravila i propisi kao što se odnose i na druge učesnike u saobraćaju, što znači da je i on dužan poštovati pravo prvenstva i crveno svjetlo i prilagođavati brzinu kretanja.

- Biciklisti su češće žrtve u saobraćaju, posebno kada im motorna vozila presijecaju put prilikom skretanja. S druge strane, također su i vinovnici koji prouzrokuju nesreće. Naročito su opasni za pješake, ulazeći na površine gdje je zabranjeno kretanje vozila, gdje važi opća zabrana, odnosno gdje se proglašava pješačkom zona. Oni zalaze u turističke zone, kao što je, naprimjer, Velika aleja na Ilidži i u toku večeri u Vilsonovom šetalištu u Sarajevu. Vrlo brzo voze bicikla, ne obraćaju pažnju na pješake, naročito na kategoriju ugroženih, kao što su djeca i starije osobe - ističe Kovačević.


Biciklisti u Vilsonovom šetalištu

Utjecaj alkohola

Posebno treba skrenuti pažnju, naglašava Kovačević, da je, kako god je zabranjeno da vozač pod utjecajem alkohola upravlja motornim vozilom, tako vrlo opasno i da osoba upravlja pijana biciklom jer je u stanju omamljenosti vidno polje suženo.

- Jednom riječju, treba raditi na edukaciji i vozača bicikala i u tome poseban zadatak imaju mediji. Moraju se voditi rasprave da se kroz ove pojavne oblike ukaže na opasnosti, jer saobraćaj je, generalno, postao opasno okruženje. Svaka masa zamahnuta u pokretu, pa bio to bicikl ili motorno vozilo, naročito je opasna - zaključuje Kovačević. 


Kovačević: Saobraćaj je postao opasno okruženje

Pijan usmrtio starca 

Biciklista M. S. u januaru 2015. godine usmrtio je pješaka R. B. (75). Nesreća se dogodila na magistralnom putu Zvornik - Bijeljina, u mjestu Donja Pilica, a nesretni pješak je podlegao u tuzlanskoj bolnici. Istragom je utvrđeno da je biciklista bio pod utjecajem alkohola i da nije prilagodio brzinu kretanja uvjetima i stanju puta. Također, nije obratio pažnju na položaj pješaka na kolovozu.

Naletio na 83-godišnjaka

U Sarajevu je u aprilu 2011. godine nastradao 83-godišnji pješak, na kojeg je naletio biciklista. Nesreća se desila na glavnoj saobraćajnici, u sarajevskom naselju Čengić-Vila. Pješak, koji je prelazio kolovoz mimo pješačkog prijelaza, tada zadobio teške povrede glave.