SARAJEVO

Imali smo ljeto bez požara, priželjkujemo još jesen i zimu bez većih kiša i snijega

Kovač: Dobra organizacija je pola posla ( F. Fočo)

Piše: A. NALO

25.8.2017

Dobra organizacija je pola posla. Pokazalo se to i ovog ljeta jer nismo imali zabilježen nijedan veći požar u KS. Na vrijeme smo, još u aprilu, s vatrogascima, šumarima, lovcima, općinskim službama, studentima, građanima razgovarali i napravili plan kako da svi reagiramo te zaustavimo vatru na našim planinama, izletištima... Kazao je to za „Dnevni avaz“ Mustafa Kovač, direktor Civilne zaštite KS.

Dovoljno čamaca 

- Hvala Bogu, kod nas je sve bilo tiho. Zato smo mogli pomoći kolegama u drugim kantonima, što je i naša misija. Pomoći drugima u nevolji. S obzirom na to da se bliži kraj ljeta i da očekujemo jesen i zimu, već smo počeli pripreme za ta godišnja doba, jer nas ništa ne smije iznenaditi. U slučaju velikih poplava i snježnih padavina, ekipe su, uz pomoć ostalih, spremne da promptno mogu djelovati na terenu, pomoći građanima i spriječiti veće štete - ističe Kovač.

S obzirom na to da se nikad ne zna hoće li jesen biti praćena obilnom kišom ili zima većim količinama snijega, sve treba na vrijeme biti spremno i u pripravnosti - od čamaca, opreme, lopata, mašina, kamiona...

- Imamo dovoljno para na računu za ne daj Bože. To je najvažnije, jer kada imamo kišnu jesen, uvijek imamo problem u ilidžanskim i novogradskim naseljima. Dolje plave Hendekuša, Osjek, Doglodi, Ahatovići... Uvijek moramo bit spremni da evakuiramo građane i da ih zbrinemo kada to treba - ističe Kovač.

Uređeno korito

Prema njegovim riječima, drastično je smanjeno plavljenje naselja jer se unazad dvije godine radi regulacija korita rijeke Bosne, i to u dijelu u kojem je uvijek plavila i izlazila iz korita. Ona je sada uređena sve do pijace u Butilama, a radovi se nastavljaju prema Rajlovcu... Agencija, općine, nadležna ministarstva odličan su posao uradili.

- Zahvaljujući tome, korito Bosne sada može primiti veće količine vode koje se ulijeva u nju iz Miljacke, Dobrinje, Zujevine, Tilave... - dodao je on.


Sve spremno za zimu

Što se tiče zime, Civilna zaštita je, također, spremna za akciju. U tom periodu nadležni iz Uprave u stalnom su kontaktu s Vladom, komunalnim preduzećima, vatrogasnim jedinicama... U slučaju velikih padavina, svi moraju odreagirati, pa i građani, koji su dužni s krovova i ispred svojih kuća očistiti snijeg.