ZDRAVLJE U KUĆI

Naučnici dokazali čudesan efekat: Kada ste nervozni ili tužni, jednu stvar treba da uradite

Avaz.ba

25.8.2017

Jednostavna fizička aktivnost, poput šetnje, može značajno da vam popravi raspoloženje, pokazala je studija.

Nije važno gdje šetate, zašto, sa kim ili kakav efekat očekujete, činjenica je da ćete se poslije šetnje osjećati bolje.

Psiholozi kažu da je osjećaj sreće i zadovoljstva koji nastaje usljed fizičkih pokreta povezan sa tim što je čovjek "programiran" da traži hranu.

Istraživači kažu da je ovo prva studija koja se time bavila, a da nije uključila i faktore poput izloženosti svježem vazduhu, boravku u prirodi ili zadovoljstvu nakon postignutog fitnes cilja.

Evo kako je teklo istraživanje.

U tri studije, tim je testirao stotine studenata koji nisu znali pravu svrhu istraživanja, da bi odgovori bili istinitiji. 

Dvije studije su pokazale da studenti koji su proveli 12 minuta u grupnoj šetnji po kampusu ili su šetali sami, prijavili su bolje raspoloženje.

U poređenju sa tim, druga grupa je sjedila i gledala fotografije kampusa, ili su gledali video koji prikazuje enterijer kampusa.

U odvojenoj studiji, pokazalo se da šetnja ima pozitivne efekte na raspoloženje, čak i kada volonteri unaprijed znaju da nakon pješačenja treba da napišu esej na dvije strane.

- Mislimo da ljudi potcjenjuju do koje mjere će se njihovo raspoloženje popraviti ako se samo odvoje od kauča i odu da prošetaju - zaključuju autori studije Džefri Miler i Zlatan Krizan.

Dakle, slijedeći put kada vam raspoloženje ode "u minus", izađite da malo prošetate.