LJEPOTA I MODA

Mislite da znate sve o nanošenju maskare? Ovo niste znali...

Avaz.ba

25.8.2017

Možete li i zamisliti izaći iz kuće bez maskare na svojim trepavicama? Ako imate ekstenzije, koje su zadnje vrijeme i više nego popularni dodatak za ljepotu, onda i možete. 


No, ako ste među onima koji ostaju vjerni svojim prirodnim trepavicama, ali ne odustajete od zanosnog pogleda pod dugim i naglašenim trepavicama, onda je ovo tekst za vas.  

Koliko su maskare nezazobilazni dio svake ženske kozmetičke torbice, govori podatak da prosječna žena u životu potroši oko 10 hiljada maraka samo na maskare. Iako maskara postoji već stoljećima, maskaru kakvu danas koristimo izum je Francuza Eugenea Rimmela 1830. po kojem su mnogi maskaru nazivali "rimmel". 

 

Neki proizvodi mogu se koristiti i nakon isteka roka valjanosti bez straha od neželjenih posljedica, no maskara nije jedan od takvih proizvoda. Nakon tri mjeseca trebalo bi kupiti novu iako vam je možda ostalo još u toj koju koristite.


Nanošenje maskare može biti i opasno. Iako se radi o jednostavnom tretmanu uljepšavanja, ipak je najviše ozljeda tokom uljepšavanja upravo pri nanošenju maskare na trepavice. 


Prošlog stoljeća u SAD-u proizvedena je trajna maskara, ali nakon što je desetak žena ostalo slijepo, zabranjena je. Ovo je jedan od incidenata zbog kojeg se počela provoditi ozbiljna provjera kozmetičkih proizvoda.