GLOBUS

Petero mrtvih, zapaljena dva voza, sukobi sa vojskom, a za sve su krivi pristaše gurua optuženog za silovanje

Avaz.ba

25.8.2017

Najmanje pet osoba poginulo je u neredima koji su izbili u indijskom gradu Panchkula do kojih je došlo zbog privođenja popularnog "duhovnog" vođe i gurua Gurmeeta Rama Rahima Singha (50), piše BBC.

Sing je kontroverzni vođa sekte Dera Sacha Sauda, za koju se tvrdi da ima više od 60 miliona sljedbenika širom svijeta, a policija ga je privela nakon što je osuđen za silovanje dvije poklonice svog kulta. Osim toga, protiv njega se vodi i proces u kojem je optužen za ubistvo novinarke koja je istraživala glasine o tome da je guru silovatelj.

Netom prije presude u grad je došlo više od 200.000 fanatičnih sljedbenika koji su stali u obranu Singha, zbog čega je u grad razmješteno nekoliko hiljada policajaca, vojnika i paravojnih trupa.

Ubrzo su izbili neredi u kojima su Singhovi poklonici krenuli u razbijanje Panchkule, inače dijela šireg urbanog područja Chandigarh u kojem živi 2 miliona ljudi, prilikom čega su zapaljene najmanje dvije željezničke stanice, mnogo automobila i kombija nekoliko medijskih kuća.

Pripadnici organa vlasti su uzvratili bacanjem suzavca i vodenim topom, a u sukobima je poginulo najmanje pet Singhovih sljedbenika, dok su deseci ranjeni. Kako javlja BBC, neredi su izbili i u glavnom gradu Indije New Delhiju gdje su zapaljena dva vlaka.