BIH

Zašto je anonimni general u službi Bakira Izetbegovića: Polutkova kćerka tjera investitore i priprema sumnjive privatizacije

Polutak: Promovira Bakirove interese zbog ličnih razloga | Soko: Ogromne ovlasti u najprofitabilnijim društvima

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

25.8.2017

Da trgovina utjecajem zasnovana na ličnim interesima uvijek košta nedužne građane i državu, još jednom je pokazao primjer Mustafe Polutka, donedavno anonimnog generala, koji se nedavno u javnosti promovirao kao propagandista politike Bakira Izetbegovića, zasnovane na pokušaju zatiranja svih političkih protivnika.  

Sakrio istinu

Nakon što je „Avaz“ otkrio da je Polutkova kćerka Aida Soko savjetnica premijera FBiH Fadila Novalića za makrofinansijska pitanja, a koju je on ovlastio za učešće u radu i odlučivanju u „Sarajevo-osiguranju“, a potom i drugim društvima u FBiH, isplivavaju novi skandalozni detalji o njenoj ulozi u „lomljenju“ i uništenju tih profitabilnih kompanija.

Poznato je da se prodaji „Sarajevo-osiguranja“ po cijeni za oko šest miliona nižoj od stvarne usprotivio i takvu kriminalnu privatizaciju zaustavio SBB, s Fahrudinom Radončićem na čelu.

Time su osujećeni planovi aktera i planera prodaje za ostvarenje nekih njihovih ličnih ciljeva, a s obzirom na to da je svime rukovodila Polutkova kćerka, otkrićem te rodbinske veze otkriveni su i pravi motivi neuspjelog pokušaja blaćenja Fahrudina Radončića od Mustafe Polutka.

Sada je jasno zašto je Polutku, inače članu SDP-a, važno braniti Izetbegovića, iako je licemjerno prešutio da mu je kćerka prva Novalićeva saradnica i da ima veliki utjecaj na tokove novca u Vladi FBiH i privrednim društvima u kojima Vlada ima vlasnički udio.

Zahvaljujući Radončiću, „Sarajevo-osiguranje“ je opstalo, nije prodato, a posljednji podaci Agencije za nadzor osiguranja FBiH pokazuju da je to društvo zadržalo lidersku poziciju kao najbolje osiguravajuće društvo i u sedmom mjesecu 2017. godine. „Sarajevo- osiguranje“, naime, ostvarilo je premiju za skoro pola miliona višu od drugoplasiranog osiguravajućeg društva u našoj zemlji.

Upravo ovi podaci demantiraju Novalića i njegovu savjetnicu, a potvrđuju Radončićeve stavove o zdravom kapitalu ovog društva koji ne smije otići u bescjenje.

No, kako tvrde naši izvori, koji za sada žele ostati anonimni, Polutkova kćerka, a Novalićeva desna ruka za sumnjive finansijske poslove, Aida Soko, sada je zakuhala i u „BH Telecomu“, gdje vlada, kako tvrdi naš izvor, svojevrsni haos.

Instruiran savjetima Aide Soko, Novalić je navodno nekome obećao i brzu privatizaciju ovog telekom operatera, a sve je kulminiralo i navodnim zahtjevom Novalića za smjenu aktuelnog direktora „BH Telecoma“ Mirsada Zaimovića, koji se, kako saznajemo, ipak argumentima uspio odbraniti od pokušaja smjene.

Proizvodnja oružja

O kakvom se finansijskom „stručnjaku“ radi kada je u pitanju Aida Soko, naš izvor kaže da pokazuje i primjer kada je uz pomoć ovlasti koje ima Soko otjerala predstavnike firme „Kestral“ za energetiku i oružje iz Pakistana. Ova multimilionerska kompanija, koja proizvodi oružje za cijeli Pakistan, htjela je uložiti u „Energoinvest“, ali je od toga odustala zahvaljujući pregovaračkim nesposobnostima Aide Soko.  

Skrenuti pažnju s istinskih problema

Plan sumnjive privatizacije, tvrde naši izvori, Soko ima i u „Elektroprivredi BiH“. Za to vrijeme njen otac čuva joj leđa i ima zadatak da pažnju s ovih istinskih problema skrene objedama na račun Fahrudina Radončića.