GLOBUS

Kanada poslala 25 miliona dolara za pomoć palestinskim izbjeglicama

Fena

25.8.2017

Kanadska ministrica za međunarodni razvoj Marie-Claude Bibeau potvrdila je da je njena zemlja poslala 25 miliona dolara za pomoć palestinskim izbjeglicama koje borave u Siriji i Libanonu.

U pisanoj izjavi kanadske ministrice navedeno je kako je pomoć palestinskim izbjeglicama u vrijednosti od 25 miliona dolara upućena putem Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA).

Ona je poručila da je 20 miliona namijenjeno palestinskim ženama i djeci, te da će se ovaj novac utrošiti za obrazovanje, zdravlje i temeljne potrebe izbjeglica, dok će preostalih pet miliona dolara biti korišteno za UNRWA-in program za hitnu pomoć u Siriji.

- Palestinske izbjeglice zaslužuju da steknu osnovno obrazovanje, da imaju adekvatnu zdravstvenu uslugu, te ostale potrebe. Naša pomoć je sastavni dio dugogodišnjih napora kako bi u regiji bio postignut mir i stabilnost. Kanada pomaže agenciji UNRWA i naše opredjeljenje je pružanje podrške milionima palestinskih izbjeglica - piše u izjavi kanadske ministrice Bibeau, prenosi TRT.