BIH

„Avaz“ u posjedu „Operativnog plana“: EPBiH povećava cijenu struje za domaćinstva!?

„Elektroprivreda BiH“: Sprema li se udar na džepove građana

Piše: M. AŠČIĆ

25.8.2017

Državna kompanija „Elektroprivreda BiH“ (EPBiH) ne odustaje od povećanja cijene struje za domaćinstva. Otkriva to i „Operativni plan za 2017. godinu“, koji je u posjedu „Avaza“ i koji potvrđuje da planiraju poskupljenje struje za 1,5 posto.

Dubioza i gubici

Ovim bi se, kako se navodi u zvaničnim dokumentima EPBiH, sanirali sve veća dubioza i gubici u poslovanju. Ono što smo prije nekoliko mjeseci najavili kao analizu EPBiH, u kojoj se razmatralo i još razmatra povećanje cijene struje, pokazuje se tačnim. EPBiH preko leđa građana želi namiriti gubitke i povećati prihode.

Uprava EPBiH u „Operativnom planu“ navodi da bi se poskupljenjem struje na godišnjem nivou od 1,5 posto povećali prihodi za oko 4,6 miliona, a s nenaplaćenim potraživanjima ukupno 6,9 miliona KM. Na povećanju od 1,5 posto ne planiraju stati.

„Elektroprivreda BiH“ je u prva tri mjeseca ove godine napravila gubitak od 18 miliona KM, a za pola godine 22,8 miliona KM, što je mimo svakog plana. U prvoj polovini prošle godine dobit je iznosila 3,7 miliona KM. Prema „Operativnom planu“, očekivana dobit za kraj godine očekuje se u iznosu od svega milion maraka.

Faksimil „Operativnog plana“

Umanjiti plaće

Ali, ovakvom planu, kako saznajemo, žestoko su se usprotivili pojedini članovi Uprave te čelnici Ministarstva energije FBiH. Saznajemo da je EPBiH sugerirano da uštedama i umanjenjem plaća sanira gubitke, a ne povećanjem cijene struje, što je, kako je u dokumentu navedeno, planirano od 1. jula do kraja godine.  

Ti dokumenti poslani su i u Vladu.

- Mi smo sada pripremili novi plan, pojedinci se protive povećanju cijena. Pojedini članovi Uprave to snažno potenciraju, pogotovo sada nakon gubitka od 22,8 miliona KM. Ne prođe nijedna sjednica Uprave da se ovo pitanje o povećanju cijena ne potencira. Vidjet ćemo šta će se dešavati – kaže naš izvor iz ove državne firme.

Struju plaćali 125,52 eura po megavat-satu 

„Elektroprivreda BiH“ početkom godine, zbog loše hidrometeorološke sezone, struju je proizvodila i prodavala po 42,60 eura po megavat-satu, a na berzi kupovala i po 115,29 eura u januaru, a u februaru i 125,52 eura.

Samo u januaru je kupljeno struje za 36,9 miliona KM, a u februaru za 28,2 miliona KM, čime je kompanija pretrpjela ozbiljne gubitke. Cijena struje po kojoj EPBiH i dalje prodaje struju domaćinstvima je 32 eura po megavat-satu. Na tržištu je prodaju za 44 eura.