BIH

Nastavljeno suđenju Zukiću i drugima| Svjedok Tužilaštva: Karavdić je tražio 19.000 KM da mi zaposli sina u "Elektroprivredu"

Avaz.ba

25.8.2017

Saslušanjem tri svjedoka Tužilaštva KS danas je u Općinskom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Amiru Zukiću i drugima, optuženima u predmetu "Bosna".

Osim Zukića, optuženo je još sedam osoba, među kojima su i dva potpredsjednika SDA Asim Sarajlić i Mirsad Kukić.

Prvi svjedok Ibrahim Garić iz Banovića ispričao je da je prošle godine razgovarao sa vlasnikom apoteke Adilom Modrićem, kojeg poznaje odranije, a koji mu je rekao da optuženi Ramiz Karavdić ima neku opciju da mu se zaposli sina.

- Pitao me ima li posla za mog sina, a kada sam rekao da nema, kazao je kako ima neka solucija za to i da Ramiz Karavdić može da mi zaposli sina u Elektroprivredi. Od njega sam dobio papirić sa Ramizovim brojem mobitela i imenom - kazao je svjedok.

Garić je ispričao kako Karavdića površno poznaje, više iz viđenja, još iz perioda kada je radio u pošti li da ga je ipak nazvao.

- Odmah sam otišao kući i ispričao sinu šta se desilo i s kim sam se i zbog čega čuo. Nazvao sam ga sa fiksnog i uključio spikerfon da i sin čuje o čemu pričamo. Kazao mi je da za posao u Elektroprivredi treba 19.000 KM i sinov broj mobitela, kao i diploma škole, a onda su njih dvojica kratko pričali - kazao je Garić, dodavši da se nije raspitivao o tome o kojem tačno radnom mjestu se radi.

Njegov sin, Mensur Garić, ispričao je kako mu je otac prošle godine došao sa informacijom da ima priliku da se zaposli u "Elektroprivredu".

- Kada je nazvao Ramiza, on mu je rekao 19.000 maraka i da pošaljem poruku sa svojim podacima i oko škole za radno mjesto u Elektroprivredi, bez više detalja. Poslao sam mu SMS sa tim što je tražio. Ko danas ne bi volio posao? Odmah nakon toga sam na internetu tražio bilo kakav oglas ili konkurs za posao iz Elektroprivrede, ali ništa nisam mogao naći. Tada mi je sve postalo sumnjivo. Oko dva mjeseca iza tog razgovora, Ramiz je nazvao da donesem diplomu u "Astru". Pošto nisam našao oglas, nisam htio donijeti diplomu i poslao sam mu poruku da nisam zainteresovan - kazao je Garić.

Odbrana optuženog Mirsada Kukića uputila je prijedlog Sudu da se u odnosu na njega odvoji krivični postupak, s obzirom na njegovo loše zdravstveno stanje, te će Sud u narednom periodu donijeti odluku o ovom prijedlogu.