Kukuruz obiluje skrobom, vitaminima C i B, i odličan je za podizanje imuniteta i energije, piše Azramag.ba.
Sadrži glukozu, saharozu, fruktozu, celulozu i bjelančevine, pa je pogodan za svakodnevnu ishranu.
Kukuruz ima široku primjenu u kulinarstvu, jer može da se kuha, peče u rerni i griluje, melje u brašno, dodaje salatama, od njega se pravi čorba i razne poslastice. Ovo su naši prijedlozi kako ga spremiti ovog ljeta
PEČENI KUKURUZ
Sastojci:
kukuruz
puter, omekšao na sobnoj temperaturi
dimljena paprika
so
parmezan
vlasac
Priprema:
Kukuruz ispecite na vatri. Dok se peče, pripremite puter.
U omekšali puter ubacite nasjeckani vlasac, so i dimljenu papriku. Izmiješajte.
Dok je kukuruz još vruć premažite ga ovim aromatičnim puterom i po njemu posipajte parmezan.
Posipajte i sjeckanim vlascem, te poslužite.
SALATA S TJESTENINOM I KUKURUZOM
Sastojci:
100 g zelene salate
1 svježa crvena paprika
300 g tjestenine
340 g kukuruza šećerca
150 g pileće šunke
150 g edamera
Priprema:
U posoljenoj kipućoj vodi skuhajte tjesteninu, ocijedite je i dobro rashladite.
U tjesteninu umiješajte šunku, sir i papriku, koje ste narezali na kockice, kukuruz šećerac te očišćenu i nasjeckanu salatu.
Pripremljene sastojke prelijte preljevom od majoneze i jogurta. Poslužite kao predjelo, samostalni obrok ili kao sastavni dio hladne zakuske.
SUPA OD KUKURUZA
Sastojci:
konzerva kukuruza šećerca (425 ml)
500 g krompira
200 g praziluka
kašika putera
600 ml povrtnog temeljca
100 g neutralne pavlake
pola vezice vlasca
malo ulja za prženje
prstohvat muskatnog oraščića
so i biber
Priprema:
Krompir ogulite, operite i izrežite na kriške, praziluk očistite i isjecite na kolutiće, a kukuruz isperite hladnom vodom i ocijedite.
Na zagrijanom puteru tri minuta prodinstajte pola količine praziluka, dodajte kukuruz (nekoliko zrna ostavite za ukrašavanje) i krompir, promiješajte i još kratko dinstajte.
Sipajte temeljac i pavlaku i na srednjoj temperaturi kuhajte 20-ak minuta.
Supu ispasirajte blenderom, začinite solju, biberom i muskatnim oraščićem, dodajte ostatak praziluka, sitno sjeckani vlasac i ostavite da odstoji nekoliko minuta.
Ukrasite kukuruzom i vlascem, te servirajte.