GLOBUS

Njemačka neće slati više vojnika u Afganistan

Avaz.ba

25.8.2017

Predsjednik SAD Donald Trump namjerava da pošalje više američkih vojnika u Afganistan i zahtijeva od partnera u NATO da i oni povećaju broj svojih trupa. Međutim, Njemačka za sada ne želi da udovolji tom zahtjevu.

- Spremni smo da i ubuduće učestvujemo u međunarodnoj borbi protiv terorizma - izjavila je kancelarka Angela Merkel u intervju za list Bundesver aktuel prije nego što je američki predsjednik Donald Trump objavio svoju novu strategiju za Afganistan u kojoj, umjesto obnove, zahtijeva više vojnika i više borbenih akcija. On je izrazio očekivanje da će i međunarodne trupe biti brojnije angažirane u toj zemlji – pored 12.000 američkih vojnika koliko će ih biti.

- Tražit ćemo od naših saveznika i partnera u NATO da novu strategiju podrže finansijski i trupama. Optimisti smo, očekujemo da će oni to i učiniti. - rekao je Trump.

Njemačka je dala do znanja da tom zahtjevu neće udovoljiti. Ministrica odbrane Ursula fon der Lajen poručila je da su mandat i broj trupa Bundesvera vrlo jasno definirani mandatom Bundestaga. 

- To će tako i dalje ići - rekla je ministrica, a njemački ministar spoljnih poslova Sigmar Gabriel: - Dobro je što Sjedinjene Države nastavljaju svoj angažman u Afganistanu. Međutim, ne smije se smanjiti angažman za civilnu rekonstrukciju. 

Trenutno je u sklopu misije NATO u Afganistanu angažirano skoro 950 njemačkih vojnika, to je drugi po veličini kontigent u toj zemlji poslije Sjedinjenih Američkih Država. Vojnici Bundesvera obučavaju i savjetuju Afganistansku vojsku i nisu uključeni u borbene akcije.

Do 2016. to je bilo drugačije. Od 2002. godine, Bundesver je bio aktivan prije svega u sjevernom Afganistanu, povremeno sa više od 5.000 vojnika. Poginulo je 55 njemačkih vojnika, a pored toga, veliki je broj povrijeđenih i traumatizovanih. To njemačka javnost nije doživjela od osnivanja Bundesvera 1955. Zbog toga je i otpor prema misiji u Afganistanu bio i ostao veliki.

Razumljivo je da Trumpova nova strategija za Afganistan, nekoliko sedmica pred izbore u Njemačkoj, nije izazvala oduševljenje. Nijedan političar ne želi da bude citiran nekakav njegov zahtjev za više vojnika u Afganistanu.

Potpredsjednik poslaničke grupe Socijaldemokrata (SPD) u Bundestagu Rolf Micenih, u intervjuu za DW kaže da nema potrebe za više njemačkih vojnika u Afganistanu. 

- Ne moramo da se stidimo, imajući u vidu koliko smo posljednjih godina bili aktivni u Afganistanu. - 

U okviru NATO postignut je dogovor o tome da su vojne operacije uvijek samo dopuna naporima za izgradnju civilnog društva u Afganistanu. U decembru se u Bundestagu glasa o produženju mandata za tekuću misiju, a zahtjev je formuliran tako nema dodatnih njemačkih vojnika. 

- To njemačka vlada mora da prenese Sjedinjenim Državama - kaže Micenih. 

Isto može da se čuje i od Demohrišćana CDU. 

- Afganistanu je i dalje potrebna naša podrška na putu ka većoj stabilnosti - kaže portparol za odbrambenu politike CDU Hening Ote. Međutim, i afganistanska vlada bi trebalo da „poveća svoje napore".

Ali tu je pitanje ima li smisla to što rade SAD? Portparol poslaničke grupe Zelenih za spoljnu politiku Omid Nuripur u to sumnja. 

- Trumpov govor je fatalan za situaciju u Afganistanu. - izjavio je Nuripur. 

U posljednjih nekoliko godina, brojne civilne žrtve bile su jedna od glavnih prepreka za stvaranje povjerenja u zakon i za ostvarivanje bezbjednosti u Afganistanu.

U političkom Berlinu je konstatirano: američki predsjednik Trump konačno je zauzeo poziciju u vezi s Afganistanom. Šta tačno ta pozicija znači za njemačku politiku u Afganistanu, to bi SAD trebalo detaljnije da objasne. Samo zahtjev za „više vojnika" u svakom slučaju odbacuju sve stranke, prenosi DW.