GLOBUS

U odronu u Švicarskoj nestalo pola sela, evakuirano stotinjak osoba

Avaz.ba

25.8.2017

Osam osoba se trenutno vodi kao nestale u švicarskim Alpama u naletu nesvakidašnje blatne bujice, koja se sručila s planine uništivši dio sela Bondo, blizu talijanske granice, izjavila je policija u četvrtak.

Za osam njemačkih, austrijskih i švicarskih izletnika 'za sada se ne zna gdje su', navodi policija kantona Graubuenden.

Prethodno se spominjalo da je nestalo 14 ljudi, strahovalo se i za njihove živote, no u međuvremenu je dio ljudi lociran, iako nema službeno potvrđenih konačnih brojki o povrijeđenima ili eventualno poginulima.

Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je među nestalima bračni par. Švicarski list Blick piše da se također ne zna za četvero Nijemaca i dvoje Švicaraca. Među nestalima nema mještana i djece, već se radi o alpinistima i planinarima koji su doputovali u parovima, piše švicarski Blick.

Nesreća se dogodila u srijedu u 9.30 sati. Golema količina stijena i blata odlomila se s Piza Cengala i sručila u dolinu iza seoca Bonda, blizu talijanske granice, rekao je Martin Keize iz Uprave za šume i prirodne katastrofe kantona Graubuendena.

Policija je odmah pristupila evakuaciji sela ako bi se dogodili drugi odroni i blatne bujice. Evakuirano je stotinjak ljudi, neki helikopterom. Evakuirana su i dva planinarska doma.