GLOBUS

Bivša tajlandska premijerka nije se pojavila na sudu, sumnja se da je pobjegla iz zemlje

Avaz.ba

25.8.2017

Na suđenju bivšoj tajlandskoj premijerki Yingluck Shinawatra, kojoj prijeti deset godina zatvora, došlo je do nevjerovatnog obrata: optuženica se nije pojavila na čitanju presude te je protiv nje izdan nalog za hapšenje, dok vladajuća vojna hunta vjeruje da je pobjegla iz zemlje.

- Njen advokat kaže da je bolesna i traži odgodu presude. Sud ne vjeruje da je bolesna te je odlučio izdati nalog za hapšenje - izjavio je sudac Cheep Chulamon pred novinarima koji su u velikom broju došli prisustvovati presudi na Vrhovnom sudu.

Niko iz njene okoline nije mogao potvrditi mjesto na kojem se nalazi 50-godišnja Yingluck Shinawatra. Zamjenik tajlandskog premijera Prawit Wongsuwan rekao je da je bivša premijerka možda već pobjegla iz zemlje.

Šef hunte, general Prayut Chan-O-Cha, naredio je u petak pojačanu kontrolu na granicama iz bojazni da će napustiti teritorij.

Bivša šefica tajlandske vlade uvijek je govorila da neće pobjeći iz zemlje kao što je učinio njen brat Thaksin, i sam nekadašnji premijer, koji je otišao u egzil 2008. nakon što je osuđen na dvije godine zatvora zbog korupcije.

Shinawatri, čija je porodica dominirala tajlandskom politikom petnaestak godina, prijeti deset godina strogog zatvora ako se proglasi krivom za nemar u upravljanju vladinim programom subvencija uzgajivačima riže.