ZDRAVLJE U KUĆI

Riješite se peruti prirodnim sastojcima

Avaz.ba

25.8.2017

Savjetujemo kako držati pod kontrolom ili se u potpunosti riješiti peruti. Često perite kosu, za problematične slučajeve koristite šampone na bazi katrana, isperite znoj, kistom nanesite maslinovo ulje i sunčajte se, samo su neki od savjeta protiv peruti.

Vjerovatno nema čovjeka koji barem jednom u životu nije imao peruti u kosi, a to dokazuje podatak da čak 87 posto osoba ima povremenih ili stalnih problema s njima. Svi će se vjerovatno složiti da je perut estetski neprihvatljiva, no mnogi će isto tako reći kako su pokušali sve i da se još uvijek ne mogu riješiti bijelih ljuskica.

Šta je ustvari perut? Radi se o hroničnom stanju vlasišta, kada se po koži glave javljaju bjelkaste ljuskice uz čestu pojavu svrbeža. 

Kod ozbiljnijih problema perut nije ograničena samo na vlasište, te se može javiti crvenilo i perutanje kože. 

Teži oblik peruti je seboroični dermatitis, kojeg karakterizira i upala kože, a masne ili suhe ljuskice javljaju se po nosu, obrvama i ušima.

Perut nije zarazna, no na žalost nije niti izlječiva. Uzrok peruti najvjerovatnije je povezan s gljivicom Pityrosporum ovale. 

Ona inače prirodno živi na našoj koži tokom cijelog našeg života i uglavnom ne uzrokuje problem. 

S druge strane, neki dermatolozi tvrde da je perut  zapravo tip kožne bolesti s kliničkim nazivom Seborrhea capitos ili pretjerana proizvodnja sebuma.

Redovno perite kosu

Ipak, perut se vrlo učinkovito može držati pod kontrolom, uz redovnu upotrebu sredstava, koja se koriste za sprečavanje i liječenje peruti. 

Stoga, evo vam nekoliko praktičnih savjeta. Često perite kosu jer ćete lakše kontrolirati perut. 

No, može se dogoditi da se vlasište privikne, te da više nema nikakvog učinka. Zbog toga, mijenjajte tri šampona protiv peruti, jer svaki ima malo drugačiji sastav. Imate li blagi šampon koji je učinkovit, koristite ga na dnevnoj bazi.  

Ukoliko, vam ovaj prvi savjet ne pomaže, krenite sa jačim šamponima. Šamponi sa selenium sulfideom ili cink pyrithioneom djeluju najbrže, ometajući brzinu stvaranja novih stanica tjemena. Oni sa salicylic acidom i sumporom omekšavaju perut, pa se ona lakše ispere. 

Oni s antibakterijskim supstancijama uništavaju bakterije tjemena i smanjuju mogućnost infekcije, dok oni na bazi katrana usporavaju rast stanica.

Za iznimno problematične slučajeve preporučuju se šamponi na bazi katrana. Ostavite ga na glavi 5 do 10 minuta, kako bi katran imao vremena djelovati. Ipak ne pretjerujete s njim, izmjenjujte ga s običnim šamponom. 

Plavuše trebaju obratiti posebnu pozornost jer katran može kosu potamniti na smeđe.

Uvijek šamponirajte dva puta. Prvo šamponiranje ostavite pet minuta do 10 minuta da djeluje, a drugo odmah isperite. 

Kako biste pospješili još učinkovitije djelovanje šampona, nakon šamponiranja stavite kapu za plivanje, ostavite sat vremena pa isperite.

Posebne kupke i prirodni lijekovi

Isperite znoj nakon sportskih aktivnosti ili fizičkog rada, jer znoj iritira vlasište i pospješuje stvaranje peruti.

Pažljivo s proizvodima za kosu. Ne morate prestati s uporabom gelova, pjena, ili lakova za kosu, no pokušajte ih koristiti čim rjeđe, jer na njih se veže masnoća.

Ne grebite po glavi prilikom šamponiranja, već masirajte jagodicama prstiju. To će vam pomoći u uklanjanju nakupina ljuski. 

Pripremite posebnu kupku. Deset minuta kuhajte četiri kašikice osušene majčine dušice i 10 decilitara vode, procijedite i ohladite. 

Po čistoj i suhoj kosi natopite tjeme, umasirajte i ne ispirite. Polovicu ostavite za slijedeći dan. Kistom nanesite maslinovo ulje na tjeme, stavite kapu za kupanje i držite 30 minuta. Isperite šamponom protiv peruti.

Sunčajte se! Dnevno vam je dovoljno 30 minuta.

Smirite se! Stres isto može doprinijeti stvaranju peruti.

I još malo prirodnih lijekova. Luk je bogat sumporom, a on ima ljekovita svojstva u borbi s gljivicama koje uzrokuju perutanje. 

Ma koliko čudno zvučalo, prepolovite luk i trljajte ga po vlasištu. Kosu perite jednom sedmično sa sapunima na bazi sumpora i izbjegavajte proizvode za kosu koji sadrže alkohol i jaka sušila za kosu koja isušuju tjeme. 

Ljekovita svojstva navodno imaju i bijeli luk i origano, jedite ih, ali i trljajte po vlasištu.