PUTOVANJA

Ako putujete na Tajland, ovu stvar ne nosite sa sobom ili ćete završiti u zatvoru

Avaz.ba

24.8.2017

Elektronske cigarete izrazito su popularne među onima koji pokušavaju da ostave pušenje, ali putnici koji se odlučuju na odlazak u bajkoviti Tajland često nisu upoznati s činjenicom kako su tamo zabranjene.

Cigarete (elektronske) mogu se zaplijeniti od strane organa reda, ali mnogo veći problem od oduzimanja cigareta predstavlja to što za njihovo "pušenje" možete biti kažnjeno novčano, ali čak i zatvorom, piše Punkufer.

S obzirom na to kako je zadnje istraživanje sprovodeno u Velikoj Britaniji pokazalo kako 8,3 posto ljudi uzima e-cigarete sa sobom na odmor, ovo je loša vijest za mnoge turiste.

Ali, zabrana nije ništa novo jer je Tajland još 2014. donio zakon kojim brani unošenje e-cigareta u zemlju. 

Također, time je zabranjena prodaja i njihovo korištenje, a kako Tajlanđani misle ozbiljno pokazuje i priča britanskog turističkog agenta Peta Votertona, čiji je nećak zbog posjedovanja e-cigarete u Bangkoku uhapšen i kažnjen sa 135 eura a mogao je da se suoči i sa zatvorskom kaznom.

On nažalost nije jedini, pa je tako već uhapšeno i kažnjeno nekoliko britanskih turista, a britansko Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je ozbiljno upozorenje da se na Tajland nipošto ne nose e-cigarete.

Stoga, ako neko od vas planira put ove daleke azijske zemlje, elektronske cigarete ostavite kod kuće, jer bila bi šteta da vam odmor bude prekinut, a vi kažnjeni novčano ili, u najgorem slučaju, zatvorom.