KULTURA

Knjiga Akifa Agića "Reload - Priče iz života" promovirana u Sarajevu

Fena

24.8.2017

Knjiga Akifa Agića "Reload - Priče iz života" predstavljena je večeras u Sarajevu u prisustvu brojnih poštovalaca Agićevog štiva, predstavnika vlasti Federacije BiH, kao i drugih zvanica.

Agić, koji je bio ratni izvještač Radio-televizije Bosne i Hercegovine iz Gornjeg Vakufa te potom iz cijele srednje Bosne, novinarima je izjavio da je ovo njegova složena, a zapravo jednostavna knjiga, koja pokazuje kako 'mali' ljudi mogu biti veliki i kako može biti velika - mala zemlja Bosna i Hercegovina.

- Knjiga je 'pokupila' sve osjećaje, 'buknula', jer je za to potrebno puno osjećaja, ljubavi - rekao je između ostalog autor dodajući da je ovo njegovo štivo trenutno najčitanije u Bosni i Hercegovini, a čitano i u regionu te širom svijeta.

Promotori su bili: Sejo Omeragić, Zikreta Ibrahimović, fra Janko Ljubos, Mirsad Sinanović, Avdo Huseinović i Faruk Vele.

Moderirala je Agićeva kćerka Ismihana.

Promotor Sejo Omeragić, novinar, zapisao je da će čitalac iza svake priče u kjizi "Reload - Priče iz života", koja se dobrim dijelom odnosi na ratna dešavanja u Bosni i Hercegovini, ostati potresen, gotovo slomljen, ali da će se nekim čudom duša uspravljati.

 - Moćno Akifovo pisanje nagonit će vam suze na oči i vidjet ćete neviđenu snagu koja se rađa iz bosanskog inata. Ne sjećam se da sam čitao moćnije štivo - poručio je Omeragić budućim čitateljima.

Mirsad Sinanović, također novinar, tvrdi da je Agić napisao nestvarnu ili "više nego nestvarnu knjigu".

 - Nigdje nisam pročitao toliko vjere u bosanskog čovjeka kao u ovoj knjizi i da život i smrt zavise samo od Njega. S radošću preporučujem ovu knjigu na čitanje - zapisao je Sinanović.

Tokom večerašnje promocije prikazan je Agićev dokumentarni film "Istina", potresno svjedočanstvo s autentičnim snimcima o stradanjima i ratnim patnjama žrtava na području Prozora i Gornjeg Vakufa.

Najavljeno da Agić sprema novi dokumentarni ratni film.

Knjiga "Reload - Priče iz života" promovirana je večeras u mutimedujalnoj sali Memorijalnog centra Kovači.